Мал. Віктора СТАРОВА.

Відомо, що статистика — дама доволі легкої поведінки, вона дуже податлива на побажання можновладців і завжди готова до послуг: чого бажаєте, панове? А вже російська статистика у цьому сенсі зі сталінських часів попереду Європи всієї. Особливо вона сильна в опитуваннях громадської думки. Не сподобається керівництву цифра, вона одразу видає іншу, приємну у всіх відношеннях.

На її прикладі старанно вчаться обліковці із квазіреспубліки «ДНР». Особливо якщо потрібно показати нібито масову підтримку сепаратистському режиму. Зберуться на площі сотні дві-три громадян «пахілого віку» — на місцевих телеканалах заявляють, що відбувся багатотисячний мітинг.

Такі акції з різних приводів у Донецьку проводять мало не щотижня. А днями вони видали й зовсім «забійну» цифру: нібито понад мільйон жителів «ДНР» звернулися до Президента України з вимогою надати самопроголошеній республіці особливий статус у складі України. Якщо відкинути словесне пропагандистське лушпиння, то зміст вимоги зводиться до того, що «ДНР» повинна мати все своє, включаючи армію, а матеріально-фінансове забезпечення повинна взяти на себе Україна. Спритно, чи не так?

Усе б нічого, але от загадка: де набрали стільки підписів? Звичайно, населення в «ДНР» ще достатньо, але хто й коли його опитував? Серед моїх знайомих і сусідів не знайшлося жодного, до кого б хтось підходив із пропозицією підписати звернення до Президента. У будинку, де я мешкаю, три сотні квартир, але ніхто з жителів не бачив жодних опитувальників. Здається, місцева влада (або активісти) не утруднювали себе контактами з населенням — взяли прізвища зі стелі або, у кращому разі, з житлоконтор. Для пропаганди все згодиться.

Для Росії такі трюки — звична справа. Там досить часто підправляють небажані цифри. У звітах чисельність населення постійно зростає, а насправді скорочується, як шагренева шкіра. Демографи б’ють тривогу: Сибір і Далекий Схід порожніють! Путін, схоже, не знайшов іншого способу, як поправити демографію за рахунок України: вирішив зробити це, затіявши спрощену видачу російських паспортів.

За статданими, виробництво ВВП неухильне зростає, нині обіцяно підвищити його майже на 3 відсотки, а за півроку воно зросло (якщо не впало)... аж на 0,2 відсотка. Круто! А може, і того немає, оскільки статистика з начальством не сперечається.

Донецьк.