Ірина Павлова-Мечкало (на знімку) народилася й виросла в селі Осова Дубровицького району Рівненщини, але вже давно живе в місті Сарни. За освітою — працівниця залізничної галузі, але закінчила ще й Єланецький державний аграрний коледж за фахом «Агрономія» і вісімнадцять років тому змінила професію, про що жодного разу не пошкодувала.

Нині вона профі у ягідництві, працює експертом з якості в сільськогосподарському кооперативі «Малинівка», що в селі Маслопуща Сарненського району. Консультує ще й фахівців білоруського фермерського господарства «Сонюшко», де вирощують полуниці, малину. Такий досвід прийшов з роками, але і зараз Ірина Павлова-Мечкало не перестає вчитися, переймати кращий досвід з ягідництва, тож відвідує міжнародні виставки, семінари. Не так давно побувала в Голландії, її вразили високі технології, до яких нам ще далеко.

— Але треба до них іти, — з оптимізмом каже мати трьох дітей, яких піднімає самотужки.

Інтерес до ягідництва з’явився в Ірини, коли вона, як і багато наших співвітчизників, подалася в Польщу на заробітки — збирала полуниці, малину. Там вісім років не тільки збирала ягоди, а й вчилася їх вирощувати. Секретами поділилися господарі-поляки, за що жінка їм дуже вдячна. Але тепер уже Ірина співпрацює з польським підприємством, де раніше трудилася, як експерт з якості саджанців.

— Мені цікаво те, чим займаюсь зараз. Вирощую розсаду полуниці Frigo, є замовлення на суницю (подібну на ту, що росте в лісі) «Барон Солемахер», її висівають із насіння. Привезла ягоду з Голландії в субстраті, вирощену за технологією, без різних хвороб, — розповідає Ірина Павлова-Мечкало. — Тішить те, що молоді агрономи після закінчення Національного університету біоресурсів і природокористування України намагаються отримати практичні навички й досвід за кордоном, щоб потім повернутися і застосувати його в Україні. У нашій країні хороших агрономів можна перелічити на пальцях. Вони завжди затребувані на підприємствах з ягідництва, які тепер виходять на новий рівень розвитку. Є українсько-голландські, українсько-австрійські підприємства, але фахівці мають володіти англійською мовою, а ще краще — кількома.

Пані Ірина може годинами розповідати про полуниці:

— Ця ягода підвищує гемоглобін і зміцнює імунітет. Полуниці можна зберігати п’ять днів за охолодження до двох градусів. Це культура збору перших рук. Вона не має ще десь перекладатись. Якщо її кілька разів пересипати — це вже не ягода.

— Хочу організувати підприємство з вирощування саджанців трей-плантс в Україні (саджанці із закритою кореневою системою. — Авт.), але для цього треба тяжко працювати, бо такого ніхто ще не робив. Вони дають сто відсотків урожаю в перший рік посадки. Саме тому й відвідую міжнародні виставки, щоб навчитися. Це незвичайні саджанці. І мрію вивести в Україні нові сорти, — ділиться планами сарненчанка Ірина Павлова-Мечкало.

Сарни Рівненської області.

Фото надано автором.