Спеціальний доповідач ООН з питань свободи слова Девід Кайє закликав запровадити мораторій на вільний продаж цифрових технологій стеження доти, поки не буде розроблено нормативні акти, що регулюють їх використання, повідомляють «Новини ООН».

Повальне стеження з боку держав, приватних компаній і окремих осіб стало повсякденним явищем і призводить до серйозних порушень основних свобод, у тому числі права на недоторканність приватного життя, вважають в ООН. З кожним роком на ринку з’являється дедалі більше «шпигунських засобів» — від відеокамер спостереження і дронів, оснащених мікрофонами та камерами нічного бачення, до простих чипів і програм в електронному годиннику, мобільних телефонах і автомобілях.

«Технології стеження можуть спричинити порушення прав людини: від недоторканності приватного життя і свободи висловлення думок до свободи асоціації і зборів та релігійних переконань… І водночас на сьогоднішній день ні на глобальному, ні на національному рівні немає належного контролю над їх обігом», — сказав він.

Експерт запропонував Раді ООН із прав людини заборонити вільний продаж різного роду «жучків» та інших пристроїв, що підслухують, підглядають і відстежують пересування, і настійно закликав усі держави ухвалити нормативні акти, які гарантуватимуть захист своїх громадян від незаконного вторгнення в їхнє приватне життя. Зокрема, розробити механізми контролю над обігом «технологій спостереження», посилити їх експортний контроль і припиняти вільний обіг на ринку, повідомляють «Новини ООН».

Спеціальний доповідач Д. Кайє також привернув увагу до того, що спецслужби, і не тільки вони, використовують таке обладнання для стеження за журналістами, політиками, експертами ООН і правозахисниками. Таке стеження в добу цифрових технологій набуває тотального характеру.