Спроби налагодити комунікацію з новоствореними комунальними некомерційними підприємствами первинної медико-санітарної допомоги Рівненської області засвідчили, що забезпечення прозорості й відкритості роботи медзакладів і створення працюючих механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації — завдання не з простих.

Експерти Громадської організації «Центр суспільних дій «СІВІТАС» повідомляли про надзвичайно низьку присутність медичних установ у мережі Інтернет: із 39 центрів первинної медико-санітарної допомоги власні веб-сайти мають лише 12.

Окрім того, право громадян на доступ до інформації обмежується ще цілою низкою чинників.

— Серед них — і ігнорування керівництвом медзакладів запитів на інформацію. Так, з 27 ЦПМСД у листопаді-грудні 2018 року запитувану інформацію надали лише 16. Ще шість зробили це після скарги до відповідного органу місцевого самоврядування. А порушення права на доступ до публічної інформації посадовими особами довелося оскаржувати в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, — розповідає керівник Громадської організації «СІВІТАС» (м. Рівне) Володимир Зиль.

Фото: «Центр суспільних дій «СІВІТАС» (Facebook).