Квітучі мальви на обійсті культурно-мистецького центру «Поліська хата» в селі Городське Коростишівського району зустрічали гостей свята зажинків. За словами організаторки події Інни Величко, вісім років тому було започатковано фестиваль «Житичі» для вшанування старих хліборобських традицій, які були у нашого народу. В рамках фестивалю відтворюються трудові обряди-свята українців: Юрія, зажинки, обжинки.

Інна Аркадіївна разом із членами творчих колективів і вбраними у вишиванки гостями відтворювали зажинкові звичаї. Розпочали, як годиться, із молитви, далі попросили дозволу на початок жнив у матері-землі. Господиня обнесла всіх присутніх «громничою свічкою» (за віруваннями така дія вберігає ниву від вогню). На краю поля Інна Величко зробила закрутку із колосся, поставила поруч хліб із водою — щоб віднадити русалок. Дві перші жмені зжатого жита поклала навхрест на краю ниви. Урочисто винесла перший сніп, який пізніше ставиться на покуті в хаті.

Зжаті снопи, зазвичай їх кількість збігалася із членами родини, виставили, розстелили під ними білу скатертину та розпочали зажинкову трапезу. Їли обрядову страву — мандрики. Це коржики із тіста з сиром. Пригостили ними і всіх присутніх — було смачно. Поки їли мандрики, кликали зозулю. За переказами, на жнива зозуля вдавилася мандриками чи ячмінним колосом і вже не може кувати. Якщо ж зозуля озивалася, це вважалося поганим знаком.

Потім посадили дітей на воза без коня і зі сміхом та жартами вивезли його на ниву — щоби було що вивозити з поля. Запропонували присутнім спробувати обмолотити снопи ціпами.

Усі обряди супроводжувалися старовинними жниварськими піснями. Привезли свої співанки учасниці народного жіночого ансамблю народної пісні Коростишівського будинку культури «Скарбничка».

— Підготували на свято програму різних жниварських пісень. Наприклад: «Ой ти казав, хазяїне, що ми спали, а ми твоє житечко вже зажали. Ой вийди, хазяїне, проти нас та й винеси бочку меду — частуй нас...» Також важливим під час жнив є костюм для роботи в полі. Люди ховають своє тіло від сонця у довгі спідниці, великі рукави, під білі хустки. У такому одязі приїхали і ми, — розповіла керівниця колективу Катерина Кириченко.

Свято продовжилося читанням віршів, виконанням українських пісень і народними танцями. Всіх гостей частували запашним кулешем.

Житомирська область.

Фото автора.