Польський ринок праці й надалі потребуватиме до одного мільйона робочих рук, але за порушення трудового, міграційного законодавства та візового чи безвізового режиму їх жорстко карають. Загальних статистичних даних польські служби не повідомляють, однак нашим співвітчизникам, котрі збираються до Польщі, варто знати, які наслідки чекають на них за недотримання правил легального перебування, на кількох конкретних прикладах.

Нещодавно прикордонна служба Польщі затримала нашого співгромадянина, який нелегально перебував на території ЄС 505 (замість 90 дозволених) днів: порушника виявили в місті Жори Сілезького воєводства. Прикметно, що чоловік, який свого часу в’їхав на підставі біометричного паспорта, попався банально – під час перевірки документів у ході дорожнього контролю. Прикордонники затримали його в рейсовому автобусі, що прямував із Чехії до України. На порушника наклали покарання у вигляді заборони в’їзду до країн Шенгенської зони строком на один рік.

Інший наш співвітчизник, який прострочив перебування в Польщі на підставі біометричного паспорта на 163 дні, потрапив до рук прикордонників у місті Скаржисько-Каменна, що в Свентокшиському воєводстві: 24-річного чоловіка, який був за кермом автомобіля, затримали на АЗС під час звичайної перевірки. Провівши ніч у приміщенні для затриманих, порушник одержав припис виїхати з території Польщі, а також, додатково, покарання у вигляді піврічної заборони на в’їзд до країн Шенгену.

Ще один громадянин України, 38-річний уродженець Львівської області, відсидівши в польській в’язниці два роки і два місяці за крадіжку, поєднану з проникненням, вийшов на волю і знову був затриманий, цього разу прикордонниками. Як повідомили у Карпатському відділі прикордонної служби, це сталося тому, що поки відбував покарання, закінчився термін дії візи, на підставі якої він свого часу приїхав до Польщі. «Несподіванка» чекала на нашого співвітчизника одразу ж за межами тюремних мурів, у населеному пункті Тшебіня, за нелегальне перебування на території країни. Чоловіка зобов’язали залишити територію Польщі та заборонили йому в’їзд до країн Шенгенської зони терміном на рік.

Помиляються також ті наші співвітчизники, які думають, що їм зійде з рук намагання ввести в оману працівників воєводського управління у справах іноземних громадян. Для прикладу, троє громадян України подали документи на отримання карт перебування, приховавши факт користування одразу двома закордонними паспортами, на підставі яких вони перетинали кордон з Польщею. Коли це було встановлено, проти наших співвітчизників порушили адміністративні справи. За результатами провадження всіх трьох видворили з країни, а «за навмисне введення в оману державних службовців» додатково наклали штраф у розмірі 1,8 тисячі злотих (понад 12,5 тисячі гривень).

Також нашим співвітчизникам слід бути обачнішими, обираючи посередників для оформлення легалізації перебування у Польщі. Так, четверо громадян України, які хотіли отримати карти перебування у відділенні управління у справах іноземних громадян у м. Бєльсько-Бяла, стали заручниками свого ж співвітчизника – 24-річного сина власника будівельної фірми, де всі четверо працювали. Хлопець самостійно подав документи для легалізації громадян України, підробивши при цьому підписи всіх заявників. Коли цей факт було викрито, посередник отримав покарання у вигляді піврічного обмеження волі: впродовж цього часу він працюватиме на виконанні громадських робіт.

Довідково

Про небезпеку порушення міграційного законодавства ЄС шляхом перевищення терміну перебування на території Європейського Союзу понад 90 днів постійно нагадують співвітчизникам також у вітчизняній Державній прикордонній службі (ДПСУ): «Українці повинні розуміти, що європейська країна може внести їхні дані до своєї правоохоронної бази або ж узагалі, якщо правопорушення більш серйозне, до бази даних Інтерполу. Як наслідок – всі країни на кордоні ЄС будуть бачити, що цей громадянин мав проблеми із законом, тож, відповідно, він не має права в’їжджати на територію ЄС». Якщо «мандрівник» перевищить 90-денний термін перебування в ЄС, біометричний паспорт у нього не відберуть, але наступного разу може й не перетнути кордон – ця можливість ймовірно стане закритою для нього на багато років.