Вони спеціалізувалися на наданні грекам «послуг зі зниження витрат на оплату електроенергії, яка всім обходиться дуже дорого». Слідство зараз з’ясовує, хто першим вийшов на «совкових» умільців, які спритно приборкували диск на електролічильниках, що швидко обертається.

Чутки про те, що є фахівці високого класу, котрі вміють «налаштовувати» електролічильники так, щоб вони показували занижені цифри споживання струму, ширилися містами й селами столичного округу Аттика, поки не дійшли до поліції. Тут уже давно отримували заяви від державної компанії з електропостачання про крадіжку електроенергії у великих розмірах. Але досвідчені фахівці компанії не могли встановити, де й головне — як струм зникає з мережі. Тим часом збитки з кожним місяцем зростали й сягнули майже 1,5 мільйона євро.

Лише після того, як поліція затримала першого підозрюваного, він не тільки розповів про тонкощі «налаштування» електролічильників, а й показав, як це робиться. Фахівці компанії зізналися, що навіть не підозрювали про цю «технологію», яка потребувала спеціальних знань і навичок. Усі роботи «настроювачами» виконувалися на високому технічному рівні інструментами й устаткуванням, яке використовують спеціалізовані ремонтні бригади компанії державного управління з обслуговування та експлуатації електромереж. Відповідно до типу лічильника в ньому змінювався механізм, від якого залежить швидкість обертання диска, або встановлювалися спеціальні елементи, що гальмували процес відліку спожитої електроенергії.

Заарештований почав активно співпрацювати зі слідством, щоб знизити собі термін покарання, і назвав імена решти «майстрів». Загалом поліція вже затримала дев’ять чоловік і розшукує ще одного. Не виключено, що він міг уже втекти з Греції. Тепер слідству відомо, за якою схемою діяли «фахівці», й майже всі адреси, де вони «налаштовували» електролічильники. Члени «бригади», які добре знають грецьку, обходили будинки й навіть приватні крамниці, цікавилися тим, скільки господарі платять за струм. Почувши цифри, висловлювали співчуття клієнтам безсовісних постачальників електроенергії, які дедалі підвищують ціни. Й одразу пропонували за окрему плату встановити на лічильник технічну новинку, що дозволить заощаджувати споживання струму. Після того, як «сторони» ударяли по руках, «електрики» вимагали передоплату — 100, або хоча б 50 євро. Це в разі споживання господарями не дуже великої кількості струму. З власників дач, будинків і магазинів з великою кількістю кондиціонерів вони брали 10 відсотків від суми, зазначеної у квитанції на оплату електрики. Вигода була обопільна, і члени «бригади» купалися як сир у маслі. Тим паче, що вони набрали «замовлень» на місяць уперед.

А тепер «умільцям» доведеться відповідати за шахрайство, співучасть у розкраданні електроенергії і підробку електролічильників для 248 «замовників». Поліція порушила й кримінальні справи стосовно більш як 160 греків, котрі скористалися їхніми «послугами».

ЗМІ зазначають, що поодинокі випадки спроб зменшення показників старих лічильників траплялися і раніше. До них зазвичай прикладали магніти, й це дуже швидко виявляли контролери. Однак застосувати новітні досягнення техніки для «приручення» лічильників і зробити з цього прибутковий бізнес додумалися лише вихідці із соціалістичної системи.

Тож тепер «бізнесменам» і їхнім клієнтам загрожують серйозний тюремний строк і величезні штрафи. Можна не сумніватися, що за свої втрати державна компанія з електропостачання стягне з них за повною програмою.