Про це з посиланням на заяву архієпископа Сімферопольського та Кримського Климента повідомляє прес-служба ПЦУ. Вандалізму передувало рішення підконтрольного Москві суду про передачу будівлі, де діє єпархіальне управління, в користування російського Мінмайна.

За словами владики, російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму без погодження з архієпископом та релігійною громадою, зареєстрованою ще 1996 року, розпочало внутрішній ремонт собору. В оренду єпархії Української православної церкви колишній Будинок офіцерів було передано в середині 1990-х на 50 років.

«Ситуація дуже критична, — зазначив архієпископ Климент. — Усе відбувалося, коли я не був у Криму. Згідно з рішенням суду 2017 року, було вилучено 110 квадратних метрів площі першого поверху. Вона була опечатана і перебувала під замком. Водночас було описано і зберігалося церковне майно: крісла, ікони, меблі, килими, посуд, столи, столове приладдя. Нині це все розграбовано і поламано. Частину речей я побачив на вулиці на звалищі. Де поділися інші речі, я не знаю».

Владика пов’язує розграбування собору із своєю поїздкою до США.

«Вони почали погром саме тоді, коли я був на конференції з релігійної свободи. Це Росія показує всьому світу, що для неї означає світове співтовариство і релігійна свобода», — каже він.

Нагадаємо, що лише в перший рік російської окупації Криму із 40 громад колишньої УПЦ Київського патріархату на півострові залишилося 11 громад із 8 храмами. Нині з них залишився один — собор рівноапостольних Володимира і Ольги у Сімферополі, який загарбники намагаються закрити.

Фото: pomisna.info, ua.krymr.com