«Безстроковий режим тиші», про який домовилися сторони на засіданні ТКГ у Мінську 17 липня, за даними штабу ОС, 25 липня було порушено проросійськими формуваннями, які обстріляли українські позиції неподалік Причепилівки з ручного протитанкового гранатомета і великокаліберного кулемета. Один військовослужбовець зазнав поранень.

Раніше жодна з домовленостей про припинення вогню не виконувалася. За даними нашої розвідки, щоразу супротивник використовував паузу в бойових діях для передислокації своїх сил і техніки, зміцнення позицій і поповнення запасів. Наші захисники з недовірою ставляться до таких періодів, тому що найчастіше змушені виконувати рішення «не стріляти» в односторонньому порядку.

У результаті порушення Росією попереднього режиму припинення вогню, який було оголошено на Донбасі на початку березня, 49 українських воїнів загинули, 307 зазнали поранень. Про це заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк, повідомляє Укрінформ.

«Це та ціна, яку ми заплатили минулого разу за порушення Росією домовленостей, досягнутих з Україною за посередництва ОБСЄ в рамках Тристоронньої контактної групи», — сказав він.

Дипломат заявив, що перемир’я має носити сталий характер, а за ним повинні йти інші кроки з імплементації Мінських домовленостей.

«Щоб зробити припинення вогню всеосяжним, стійким і необмеженим, як про це було зазначено в Мінську 17 липня, ми повинні рухатися вперед шляхом імплементації інших положень Мінських домовленостей, що стосуються безпеки. Насамперед — це виведення важкого озброєння, іноземних збройних формувань, військової техніки і найманців з території України», — наголосив глава української місії при ОБСЄ.

Ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook).