Учора після 12-ї години в електронних кабінетах вступників з’явився напис «рекомендовано до зарахування».

Залишилося виконати деякі формальності: особисто підвезти до приймальних комісій навчальних закладів оригінали документів. Зокрема, вступник має надати відповідні сертифікати ЗНО; копію документа, що посвідчує особу; оригінал документа про освіту і додаток до нього; копію військово-облікового документа та інші папери — в разі, якщо це передбачено правилами прийому до відповідного інституту чи університету. Знадобляться також чотири традиційні кольорові фото розміром 3 на 4 см.

До опівдня першого серпня заклади вищої освіти мають видати накази про зарахування вступників-бюджетників. Цього дня в електронному кабінеті абітурієнта навпроти відповідної заяви з’явиться статус «включено до наказу».

Зволікати з поданням документів не варто, адже їх прийматимуть лише кілька днів. Хто не встигне подати папери до 18-ї години 31 липня — позбудеться можливості цього року навчатися за державний кошт. В його електронному кабінеті навпроти відповідної заяви з’явиться статус «виключено зі списку рекомендованих». На звільнені у такий спосіб бюджетні місця до вишів переводитимуть пільговиків, які не потрапили на бюджет.

Цікаво, що протягом останнього тижня подачі заяв змінилася статистика щодо найпопулярніших серед абітурієнтів спеціальностей. За підсумком кампанії (за даними МОН), найбільшу кількість заяв про вступ було подано на спеціальність «філологія» — 65 419, на другу позицію перемістилося «право» (65 077 заяв). Далі йдуть «менеджмент» (50 207), «комп’ютерні науки» (39 376 заяв) і «середня освіта» (35 605). На шостій сходинці розмістилася «журналістика (30 247 заяв), на сьомій — «економіка» (28 178), на восьмій — «інженерія програмного забезпечення» (27 217), на дев’ятій — «психологія» (25 680) і на десятій — «медицина» (25 288 заяв).

Для охочих здобути ступінь бакалавра вступна кампанія завершується, а от для магістрів вона триватиме аж до листопада. Як відомо, третина вступників до магістратури завалила єдиний іспит з англійської мови — не подолала поріг «склав/не склав», тож

Міністерство освіти вирішило дати їм другий шанс. Наполегливі невдахи мають три місяці на підготовку до тестування: реєстрація на повторний (причому платний) іспит триватиме з 7 до 15 жовтня, а сам він відбудеться 5 листопада. З другої спроби вступники зможуть потрапити лише на контракт.

Ілюстрація: mon.gov.ua