На знімку: засідання антирейдерського штабу при Хмельницькій ОДА.

Фото автора.

Жадібність одних позначиться на добробуті інших, або Як відлякати зарубіжного інвестора?

Відповідь на це запитання шукають на полях Ізяславського району на Хмельниччині. Конфліктна ситуація зачепила інтереси закордонного інвестора, власників новоствореного підприємства і місцевих жителів, через чию землю і розгорівся скандал. Із кабінетів він перенісся на поля, де мали би кипіти жнива. Натомість роботи блокуються, і, наімовірніше, урожай буде арештовано.

Суперечка набрала такого оберту, що до її розв’язання змушене було долучитися навіть Посольство Королівства Нідерланди. Якими будуть результати цієї боротьби, сказати важко. Все залежатиме від суду. А поки що в ситуацію втрутилась обласна влада, зібравши засідання обласної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. До неї по допомогу звернулося ТОВ «Фармгейт Україна», посилаючись на незаконне захоплення земельних ділянок представниками іншої компанії.

Платили іноземці, працювали наші співвітчизники

Коли майже шість років тому на Хмельниччині з’явився нідерландський інвестор, готовий вкладати свої кошти у розвиток аграрного сектору, це вважали справжнім здобутком для Шепетівського та Ізяславського районів. Тамтешні селяни передали йому в оренду сім тисяч гектарів. І, здавалося, всі задоволені такою співпрацею.

Весь цей час товариство здійснювало виробництво різних зернових та технічних культур. Причому вирощувало й те, чого на інших полях не те що в цих районах, а й в області, не так часто побачиш. Загалом у переліку — до десятка різних культур, але на багатьох найбільше враження справляло те, що іноземці взялися за масове вирощування часнику та квасолі.

Точніше, інвестор фінансував роботи. А трудилися у господарстві місцеві жителі. Там знайшли роботу майже сотня людей, і це, поза сумнівом, вкрай важливо для територій, де селяни давно були позбавлені можливості офіційно працевлаштовуватись і отримувати заробітну плату.

На посаду директора так само запросили вітчизняного фахівця. Співпраця з ним тривала не один рік. Але тепер у «Фармгейт Україна» думають, що це була найбільша для компанії помилка. І ось чому.

Паї опинилися в іншій компанії

Як вдалося почути на засіданні антирейдерської групи, ще рік тому ніщо не віщувало великих проблем. На початку осені ТОВ засіяло пару сотень гектарів озимого ріпаку, а у жовтні висадило часник. Але невдовзі після того, як роботи на полях були завершені, з’явилися перші суперечки. Несподівано з’ясувалося, що ТОВ «Фармгейт Україна» провело посівну вже не на своїх полях, а на орендованих іншою компанією.

Річ у тім, що наприкінці минулого року закінчувався термін договорів оренди, укладених інвестором. В ТОВ про це знали і сподівалися, що директор, який володів всією інформацією щодо пайовиків, займається переоформленням і продовженням договорів. Він і справді це робив. До того ж, як кажуть, підключив до роботи ще й юриста компанії. Але при цьому була одна делікатна деталь. Договори на оренду укладалися вже не від імені нідерландської компанії, а від імені іншої юридичної особи, яка зареєстрована в Києві. І одним із засновників якої виявився якраз той самий директор, котрого наймали на роботу іноземці.

Поки що залишається невідомим, чи власники землі свідомо віддали свої паї в оренду іншому товариству, чи зробили це помилково, сподіваючись, що, підписуючи документи з тими ж керівником та юристом, і надалі співпрацюватимуть з уже відомою їм фірмою.

Коли власникам «Фармгейт Україна» стали відомі такі маніпуляції, одразу розірвали трудові відносини з директором. Але це вже не завадило останньому стати новим орендарем згаданих паїв.

У результаті виявилося, що протягом першого кварталу нинішнього року до нової компанії офіційно відійшло чи то двісті, чи то триста гектарів. Не називаємо точної цифри, бо з різних сторін учасників цього спору звучали саме такі різні дані. Головне те, що документи на право оренди землі тепер у іншого користувача наділів, а колишній виконавчий директор ТОВ «Фармгейт Україна» уклав договори оренди з власниками ділянок уже від імені своєї компанії на 49 років, і державна реєстрація їх проведена.

А за вирощене — битва

М’яко кажучи, неприємно, коли твої ж соратники просто у тебе з-під носа вихоплюють шмат землі. Та з цим закордонні інвестори вже готові були змиритися. Конфлікт набрав нових обертів, коли прийшов час збирати врожай на цих паях.

Засівав їх попередній орендар, будучи впевненим, що має на це всі права. А новий орендар на початку липня почав відбивати тепер уже на своїх паях межові знаки.

Усе вибухнуло з новою силою, коли на початку липня хтось почав збирати на полі часник. Зі слів заступника директора ТОВ «Фармгейт Україна», це були люди, котрих найняв конкурент. За кілька днів уже й саме ТОВ «Фармгейт Україна» спробувало зібрати свій часник, проте роботи були заблоковані на чотирьох земельних ділянках представниками нового орендаря та слідчим Ізяславського відділення поліції.

Але то був лише початок. Надалі такі перипетії чекали і ріпакові поля.

Представники іноземного інвестора почали гучно стукати в усі інстанції, включаючи і правоохоронні органи, мовляв, рейдери забирають урожай. Але відповіді з боку деяких інстанцій виявилися для них просто шокуючими. Так, на думку державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Хмельницькій області, порушень не було виявлено. Тобто це мало означати, що новий орендар має всі права на свою землю. А в приписі сказано, що старе товариство має звільнити територію від свого врожаю і передати ділянки новому.

Хто кому завинив — невідомо

На цьому мали би розійтись. Тим паче що нові господарі заявляють: вони не претендують на чужий врожай. А забрали ріпак лише для того, щоб компенсувати свої збитки. Пояснили антирейдерській групі, що їх попередники минулого року не розрахувалися з власниками землі за паї, а тому саме новий орендар сплатив селянам 369 тисяч гривень. Мовляв, щоб компенсувати ці витрати, і забрали з поля врожай. Щоправда, ні представникам «Фармгейт Україна», ні будь-кому ще побачити відомості, в яких були б зафіксовані ці виплати, не вдалося.

Але новоспечена компанія на цьому не зупинилась і додала: через те, що земля з весни була зайнята чужими посівами, вона не змогла провести свою посівну, а відтак її втрачена вигода становить 20 тисяч гривень з гектара. Неважко підрахувати, що з 200—300 гектарів це буде чотири—шість мільйонів гривень. Сума чимала. І саме таку компенсацію вони хочуть отримати від попередника.

Нідерландці від таких заяв просто втратили дар мови. На перехоплені земельні паї вони не претендують. Але кому і за що мають віддавати свій врожай та ще й гроші — не розуміють.

Поки суд розбереться

Крапку в цій історії не поставлено. Представники ТОВ «Фармгейт Україна» повідомили, що вже підготовлений пакет документів для вирішення конфліктної ситуації у судовому порядку. Але і конкурент відступати не хоче — там чекатимуть свої мільйони так званої втраченої вигоди.

А поки що антирейдерська група попросила нового орендаря не перешкоджати компанії збирати свій врожай. Навіть якщо тепер вона і не орендує ці ділянки.

Там закликали обох керівників не розпочинати нову посівну кампанію на спірних земельних ділянках до прийняття судами остаточного рішення. Але ж добре знаємо, як довго можуть тривати суди. Інколи вони затягуються на роки.

Але й навіть після цього всі проблеми не зникнуть. Адже, як зазначили в департаменті агропромислового розвитку, в нову оренду потрапили клаптики землі, розташовані на території шести (!) сільських рад. Причому містяться вони не в одному масиві. Тож як оброблятимуть свої ділянки різні орендарі, сказати важко. Чи вдасться їм домовитись по-дружньому після усіх теперішніх перипетій? А якщо ні, то ні один, ні інший не зможе завести на поля продуктивну техніку. Що далі?

Поголос уже пішов

Рано чи пізно суд поставить крапку в цій історії. Обидві сторони розраховують на справедливе рішення. Але у кожного своя справедливість. Нідерландська сторона переконана: вони завжди працювали лише в правовому полі й жодних боргів ані перед людьми, ані перед державою ніколи не мали. А те, як з ними обійшлись колишні співробітники, щонайменше називають непорядністю.

У новоствореному ТОВ переконують: жодних законів під час оформлення договорів оренди вони також не порушували. То чому тепер уже на їхніх землях має бути чужий врожай?

Формально все так. Але осад від цієї історії залишився дуже неприємний. Принаймні у нинішніх та й потенційних закордонних партнерів. Адже поголос вже дійшов і до Посольства Нідерландів, і, можливо, ще далі. Дізнавшись про таке, хто наважиться приходити до нас не тільки з добрими намірами, а ще й з капіталами, котрі створюють робочі місця для українців?

Хоча б чим закінчилась ця історія для конкретної компанії, Україна знову втратила часточку своєї репутації. Нехай невелику, розміром з отих кілька паїв. На тлі глобальних процесів вони — справжня крихта. Але так, крихта за крихтою, втрачаємо цілі окрайці.

Хмельницька область.

Тим часом

У Мелітопольському районі Запорізької області група невідомих у масках та з предметами, схожими на зброю, проникли до будинку фермера. Погрожуючи йому та його сім’ї фізичною розправою, зловмисники вкрали більш як 70 тис. грн та понад 20 тис. дол., зброю, ювелірні вироби, автомобіль, передає УНН.

До речі

Рейдерство очолює списки ризиків, з якими стикається український бізнес. Причому схеми та інструменти протиправних зазіхань постійно змінюються. Про те, як уникнути неприємних для підприємств ситуацій чи принаймні юридично грамотно усунути їх наслідки, йтиметься 8 вересня у Києві під час тренінгу «Корпоративні конфлікти та протидія рейдерству», повідомляє Legal High School.