Посол України в Республіці Болгарія Віталій Москаленко, голова Спілки українських організацій Болгарії «Мати Україна» Олена Коцева, автор  фотовиставки Олександр Клименко.

Для того, щоб ця експозиція відбулася, зусиль доклали дипломати Посольства України в Республіці Болгарія та українська діаспора в Софії.

Експозицію розгорнуто в самому центрі Софії, на території історичного заповідника. До збірки фотовиставки «Невідома війна в центрі Європи» ввійшли роботи автора за всі роки війни, з 2014-го до 2019-го. Фотографії зображають епізоди бойового та побутового життя українських бійців на фронті та кадри прифронтової зони.

На відкритті був присутній і автор фотовиставки, для якого складно зберігати дистанцію і мати холодне серце, коли йдеться про будь-яку війну. Саме ця для нього особлива, адже мова йде про власну країну, власний дім, і ця надзвичайна емоційність відчувається у його роботах.

Олександр Клименко розповідає:

«Завжди, коли проходить виставка моїх фото з війни, найбільше, що я боюся — розплакатися на публіці. Мене часто просять розповісти історію якогось фото. Кожна історія, кожне фото — трагедія, і в кінцевому підсумку — можливо, смерть. Смерть буває природньою в 70, 80, 90 років – може, й раніше… Але смерть на війні — це вбивство здебільшого 20—40-річних, хлопців і дівчат… 13 тисяч вбивств за п’ять з половиною років. Чому і за що? Відповідь проста й жорстока — з волі одного маленького сучасного фюрера з найближчої сусідньої держави…

До мене підійшла молода жінка з двома синами і сказала:

— Я вам щиро вдячна за вашу роботу. Хай тут побачать, що в нас відбувається. Також я роблю все, щоб мої сини теж знали про це, про нашу Батьківщину.

— А хто ви?

— Я просто українка, яка давно вже живе в Болгарії.

Іншій українці, яка так само підійшла з подякою, я вже не зміг відповісти, бо на очі навертались сльози. Під час виставки я спілкувався з кількома людьми — дипломатами, журналістами. Щось їм розповідав про війну… Але найдорожчі для мене були саме ці подяки двох українок, які живуть у Болгарії.

Я думаю, що це була одна з найкращих моїх фотовиставок».

Зі світлинами, які відображають російську збройну агресію Росії проти України на Донбасі, мали змогу ознайомитися численні друзі: представники болгарського парламенту та уряду, неурядових організацій і української громади, дипломати США, Грузії, Польщі, Чехії, Словаччини, Азербайджану, Білорусі, Румунії ...

Олександр Клименко сказав, що він вдячний послу Віталію Москаленку та голові Спілки українських організацій Болгарії «Мати Україна» Олені Коцевій за організацію імпрези.

Автор розповів: «З Віталієм Москаленком ми зустрічались у Македонії у квітні 2001 року, потім у Косово в квітні 2008 року. Тоді він був послом у Республіці Македонія. У країнах тривали військові конфлікти. Це були чужі війни, але робота наших дипломатів була дуже важлива. Зараз ми знову зустрілись з Віталієм Анатолійовичем, і знову приводом для цього стала війна».

Тетяна Кононова, третій секретар Посольства України в Республіці Болгарія

Фото автора.