У Міністерстві закордонних справ України засудили насильство проти учасників масштабної акції мирного протесту на підтримку реєстрації незалежних кандидатів на вибори до Московської міської думи, яка відбулася у суботу в центрі Москви. Відповідну заяву опубліковано на сайті відомства. «Варварське побиття власних громадян, численні арешти та затримання, застосування штучних та дискримінаційних передвиборних фільтрів, покликаних забезпечити участь у виборах виключно «зручних кандидатів», доводять неспроможність російської влади забезпечити демократичне волевиявлення, демонструє її страх перед реальною політичною конкуренцією», — йдеться у ній.

У МЗС наголосили, що такими системними порушеннями фундаментальних свобод і прав людини — на свободу висловлювань та мирний протест — Кремль відверто знущається над тими європейськими державами та політиками, які нещодавно дозволили російським представникам повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи. «Для нас очевидним є те, що Росія не належить до демократичної спільноти, а є державою-парією. Саме тому рішуче засуджуємо масові репресії, до яких вдався Кремль останніми днями. Очікуємо на таке ж рішуче засудження дій російської влади з боку інших представників нашої європейської і євроатлантичної спільноти», — додали в міністерстві.

У свою чергу очільник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін у Твіттері зауважив, що деякі європейські політики аргументували повернення РФ до ПАРЄ турботою про російське громадянське суспільство, і дуже хочеться почути їхню думку після масових арештів у Москві, коли більшу частину представників цього громадянського суспільства кинули за ґрати.

З критичними заявами після масових затримань у Москві виступили генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд та президентка ПАРЄ Ліліан-Морі Паск’є. Генсек РЄ заявив, що із занепокоєнням стежив за останніми подіями напередодні виборів у Москві. Він зауважив, що має намір обговорити ситуацію з головою російської ЦВК Еллою Памфіловою, інформує «Європейська правда». Турбйорн Ягланд окремо нагадав Росії про її зобов’язання як держави-члена Ради Європи. «Всіх законних кандидатів має бути допущено до участі у виборах, вільні та чесні вибори повинні бути гарантованими. Як держава-член Ради Європи Росія повинна поважати європейські стандарти у виборчому процесі», — зазначив генсек РЄ. Ліліан-Морі Паск’є заявила, що глибоко стурбована масовими арештами демонстрантів і, за її словами, неспівмірною реакцією поліції на демонстрацію.

Занепокоєння ситуацією у РФ висловили й у Євросоюзі. У Брюсселі закликали Москву до забезпечення демократичного процесу на виборах у вересні у російській столиці. Як ідеться у заяві речниці зовнішньополітичного відомства ЄС Майї Косьянчич, «ці затримання та  неспівмірне застосування сили до мирних протестувальників, що сталися слідом за серією арештів і рейдів проти опозиційних політиків в останні дні, знову підривають фундаментальні права на свободу слова, зібрань і об’єднань».

Нагадаємо: в суботу в Москві відбувся несанкціонований мітинг на підтримку незалежних кандидатів до Московської міськдуми. За даними російської поліції, в акції взяло участь майже 3500 людей. Вони вимагали, щоб виборчком Москви скасував рішення про визнання недійсними сотень підписів на підтримку опозиційних політиків і зареєстрував їх кандидатами на виборах. Під час акції поліція провела масові затримання і застосувала проти мітингувальників кийки. Понад одну тисячу осіб було затримано, десятки людей постраждали.