На ці вибори в ОТГ дуже чекали. Щоправда, відбулись вони лише у восьми громадах із тринадцяти, які пройшли всі процедури формування територіальних громад ще в 2018 році. Однак можна сказати, що Луганщина перетнула Рубікон. Сьогодні вже майже 50 відсотків її території охоплено територіальними об’єднаннями, а це становить 32 відсотки населення регіону. Отже, статистика нині така. В області створено 17 ОТГ та п’ять громад чекають на вибори, до того ж ще з 2016 року.

Оцінюючи процес децентралізації в області, директор Луганського центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Агібалов (на знімку) звертає увагу на купчастість формування ОТГ в окремих районах. На Старобільщині, наприклад, створено п’ять громад і буквально місяць тому пройшла процедуру ще одна — Половинкинська. Такою активністю населення, правду кажучи, у Старобільському районі задоволені не всі, бо дехто бачив більші формування. Але фахівці вважають, що далі буде цілком логічне продовження подій, оскільки процес децентралізації має еволюційний характер і може привести до неочікуваних змін.

Певні рухи тривають і в інших районах. У Станично-Луганському, зокрема, сформувалось чотири ОТГ. Дві громади пішли на вибори, а двом, на жаль, вибори поки що не дозволяють проводити через наближеність до території бойових дій та наявну у зв’язку з цим небезпеку. Ще по одній громаді створено у Сватівському та Марківському районах.

У Луганському центрі розвитку місцевого самоврядування вважають важливим зазначити той факт, що на виборах скрізь перемогли ініціатори руху за створення ОТГ, якими є голови сільських та селищних рад адміністративних центрів. Тільки у Красноталівській та Шульгинській громадах перемогли люди, які цим рухом охоплені не були. Нині в шести ОТГ проходять перші сесії, триває формування виконавчих комітетів, і до середини серпня будуть повністю сформовані виконкоми та їх підрозділи. А далі Центр починає свій супровід бюджету та стратегії об’єднаних громад.

На жаль, абсолютно без рухів досі залишається Міловський район — тут немає жодної ОТГ, дуже низька активність зберігається в Попаснянському районі і абсолютно жодних процесів та змін не відбувається в містах обласного значення — Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному.

— Я вважаю, що це політика, принципова позиція міських голів, які не бажають йти на об’єднання, — висловлює свою думку Ігор Агібалов. — Хоча для міст вже існує спрощена система об’єднання, стосовно того, що голів переобирати не треба. Однак справа стоїть на місці. Сєвєродонецьк — це взагалі якась терра інкогніта. У нас є кілька звернень сільських рад, що межують з територією міста, і за законом міська влада вже давно б повинна розглянути ці звернення на об’єднання, але влада міста всіляко блокує це питання. Це свідоме гальмування реформи. Інакше таку позицію я назвати не можу. Закінчиться тим, що сільські громади, які оточують міста, почнуть об’єднуватися одне з одним, і тоді містяни можуть втратити межі своїх територій та можливість розвиватися.

Щодо міста Щастя, де понад два роки не можуть провести вибори ОТГ, то, на думку фахівців, ситуацію можна вирішити тиском на Верховну Раду, тепер уже в новому складі. Потрібно внести зміни до законодавства, де йдеться про неможливість виборів на прифронтових територіях, які в 2014 році їх не проводили. В області вважають це абсолютно надуманою причиною: президентські та парламентські вибори проводити можна, а місцеві — ні. До речі, з цього приводу мешканці Щастя вже продемонстрували свій протестний настрій і провели мітинг. Схожа ситуація була і в місті Гірському.

— Сподіваюся, що обласна адміністрація сьогодні спрацює з новим депутатським корпусом і має всі шанси «продавити» вибори на цих територіях, — зауважив Ігор Агібалов.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.