Мир — це наша перемога, наша перемога — це мир

Про діяльність громадської організації за попередній період прозвітувала її голова Наталія Чепіга. З такими короткими звітами виступили також керівники відокремлених структурних підрозділів, які діють у районах. При цьому наголошувалося, що повпреди органів державної влади та місцевого самоврядування, профільні посадовці на Полтавщині підтримують сім’ї загиблих учасників бойових дій, забезпечують надання передбаченої чинним законодавством матеріальної допомоги, сприяють отриманню пільг. Водночас ще нерідко виникають ситуації, коли згаданим посадовцям і чиновникам треба виявляти більше людяності, розуміння та поваги до цих людей. Адже всі життєві випадки, коли вдові героя чи його старенькій самотній матері потрібна допомога, неможливо прописати у законах.

Та й законодавча база потребує вдосконалення. Зокрема, щодо чіткого визначення статусу та матеріального забезпечення найближчих родичів тих воїнів-добровольців, які віддали своє життя у перші місяці й роки російського вторгнення на Донбас, а також батьків, дружин і дітей зниклих безвісти та полонених. Повпреди цих родин чекають активізації роботи з узагальнення їхніх проблем та пропозицій стосовно змін до законодавства й нормативної бази Кабміну насамперед від новоствореного Міністерства у справах ветеранів України.

Водночас учасники розширеного засідання правління ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини» не оминули увагою сьогоднішньої ситуації у державі, коли під машкарою так званої миротворчості до влади намагаються прийти відверто антиукраїнські сили. Саме ті, котрі «за підказкою» Кремля прагнуть реалізувати в нашій державі російський сценарій «умиротворення» Путіна та його поплічників через переговори з їхніми маріонетками — терористами й убивцями — та прийняття, по суті, капітулянтських умов припинення вогню без повного звільнення території України від окупантів. Проект звернення цієї громадської організації до Президента і Голови Верховної Ради України на згаданих зборах зачитала дружина полеглого на Донбасі героя Тетяна Кузьменко (на знімку).

У ньому йдеться про «недопустимість реваншу антиукраїнських сил». «Ті колаборанти, що під ідейним керівництвом очільників країни-агресора розстрілювали наших воїнів під Іловайськом та Дебальцевим, Луганськом і Маріуполем, по-звірячому мучили наших полонених у катівнях Донецька, Макіївки та Горлівки, ніколи не отримають нашого вибачення», зазначається у зверненні. Та водночас наголошується: «Нам ні про що говорити з катами! Для нас мир — це наша перемога, а наша перемога — це мир!» Нагадуючи керівникам держави про присягу, яку вони давали народу України, автори звернення закликали їх «не дати ворогам жодного шансу та не допустити реваншу антиукраїнських сил».

Близькі родичі полеглих героїв підтримали це звернення одноголосно. Водночас його примірник для Голови Верховної Ради вони передали присутньому на заході народному депутату України Руслану Богдану, подякувавши останньому за підтримку їхньої громадської організації. Президенту України цей документ буде направлено поштою. По завершенні роботи учасники розширеного засідання правління ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини» вшанували пам’ять полеглих захисників України біля нещодавно встановленого на їхню честь пам’ятного знаку в Лубнах (на знімку вгорі).

Полтавська область.

Фото автора.