Перш за все, як повідомила міністр праці, соціального забезпечення і соціальної солідарності Домна Міхаелідіс, кабінет міністрів подбав, щоб стимулювати молоді родини на підвищення народжуваності.

За словами міністра, з 1 січня 2020 року всім породіллям видаватиметься одноразова допомога «у зв’язку з народженням дитини», розмір якої становитиме 2000 євро. Домна Міхаелідіс зазначила, що міністерство запропонує уряду можливість підвищення межі соціальних виплат для деяких категорій громадян з доволі високим рівнем доходів, щоб вони теж могли одержати таку допомогу. Коли вже стимулювати народжуваність, то без винятків, вважають у відомстві. Крім цього, молодим сім’ям буде надано ще одну істотну пільгу — за кожну дитину батьків буде звільнено від виплати різних податків. Передбачено, що розмір цих пільг становитиме 1000 євро. І це ще не все. У міністерстві вважають, що, крім одноразової допомоги, держава має подбати, щоб жінки, які пішли в декретну відпустку, не так значно втрачали свої попередні доходи. Тут уже розробили зміни щодо оплати декретної відпустки й передали свої пропозиції до відповідних фінансових органів, котрі мають дати компетентний висновок — у скільки обійдеться це скарбниці. Але в кожному разі в Греції чітко проглядають перспективи соціальної політики нового уряду, спрямованої на підвищення життєвого рівня населення.

Не секрет, що в багатьох молодих родин виникала ще одна проблема — влаштувати дитину в дошкільний заклад. Місць катастрофічно не вистачає, і батькам доводилося одразу після народження дитини записувати її в чергу на прийняття до найближчого садка. А потім шукати зв’язків для просування у черзі. Тому новий уряд вважає, що діти не можуть залишатися поза дитячими закладами, бо їхні батьки мають громадянське право на працю і повинні вільно реалізовувати його. Він поставив перед собою завдання — розширити мережу дошкільних закладів для того, щоб кожній дитині було гарантоване місце в садку. Міністр праці відзначила, що «більшість батьків, які подали документи на отримання місць у яслах, уже одержали ваучери (направлення) на прийняття дитини туди». За її словами, цього року таких направлень видано на 27 000 більше, ніж минулого.

«Так, ми націлені на зміцнення всіх соціальних програм і, насамперед, підтримку материнства й дитинства. Але й решта допомог підтримуватимуться і збільшуватимуться відповідно з термінами реалізації всіх національних проектів», — оголосила міністр.

І в зовнішній політиці новий уряд не робить різких рухів. Багато хто очікував, що партія «Нова демократія» після приходу до влади вживе якихось заходів стосовно перегляду Преспанського договору із сусідньою країною, яка за згодою колишнього керівництва Греції отримала назву Північна Республіка Македонія. Нові демократи були найзапеклішими супротивниками використання назви грецької провінції в найменуванні. І від них очікували різких дій з денонсації договору зі Скоп’є. Але грецька газета Kathimerini повідомила, що, на думку аналітиків, близьких до нового прем’єра Кіріакоса Міцотакіса, Греція не створюватиме жодних перешкод для членства Північної Македонії і Албанії в Європейському Союзі.

Однак висуне низку умов до влади сусідніх країн і лідерів ЄС. Від Скоп’є новий уряд Греції зажадає гарантій ретельного дотримання всіх статей договору. А Берліну поставить умову — якщо хочете бачити Північну Македонію в ЄС, то сприяйте скороченню частини боргу країни перед міжнародними кредиторами. У випадку з Албанією Афіни прагнуть отримати від ЄС гарантії захисту прав і свобод етнічних греків, які проживають там, і суворого дотримання Тираною міжнародних договорів та європейського законодавства стосовно них.