Про центр, в якому позбавляли алкогольної та наркотичної залежності, розташований в одному з сіл Хмельницького району, ходили різні розмови. Коли він з’явився у селі, місцеві жителі не надто зраділи такому сусідству — хтозна, чого можна чекати від його пацієнтів. Але з часом все-таки звиклись. Подейкують, що навіть на городі чи по господарству його підопічні інколи могли допомагати. Це в тому випадку, коли пацієнт ставав на шлях одужання. Хоча далеко не всі поспішали наймати на роботу таких працівників, побоюючись, що старі звички можуть повернутись.

Що стосується родичів клієнтів цього закладу, то в переважній більшості випадків вони хапались за останню соломинку, рятуючи своїх близьких. Часто тут опинялись ті, хто раніше вже проходив лікування у різних спеціалізованих медичних закладах і реабілітаційних центрах. Але офіційна медицина так і не допомогла їм позбавитись від залежності. А про те, що тут відбуваються справжні дива, люди переповідали одне одному. Хоча методи, якими керувались працівники закладу, залишались практично закритими. Адже спілкування між пацієнтами та відвідувачами не було. А після виписки із закладу мало хто розповідав про своє перебування в ньому. Здебільшого «лікарі» посилалися на те, що допомагають трудотерапія, виховні бесіди й віра. Головною умовою під час лікування було те, що підопічні практично позбавлялись можливості контактувати із зовнішнім світом. Особливо на початку терапії. Не дозволялося навіть користуватись телефоном.

Подібні заходи хоч і видавалися доволі жорсткими, проте майже нікого не дивували. Ті, хто вже стикався з лікуванням будь-якої залежності, знають, що в переважній більшості лікарень, що мають подібну спеціалізацію, діють такі самі правила.

Сумніви щодо цього центру виникли в правоохоронців. Працівники прокуратури області у взаємодії з відділом боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області повідомили, що впродовж тривалого часу під виглядом надання платних медичних послуг з лікування від наркотичної чи алкогольної залежності реабілітаційний центр діяв незаконно.

Було встановлено, що «лікування» у ньому проводили четверо чоловіків. Однак, за даними поліції, вони не мали відповідного дозволу на ведення лікувальної діяльності. Особливо не переймаючись тим, що не мають свого приміщення, просто винаймали будинки в місцевих жителів. Там і розміщали тих, кому необхідне лікування. А оскільки пацієнти потрапляли туди здебільшого проти власної волі — навіть родичам доводилось діяти силою чи й обманом, то й утримання їх вважається незаконним. При цьому, як зазначили в прокуратурі, фактично жодні медичні послуги або кваліфікована допомога хворим не надавались.

Ситуація більше нагадувала незаконне ув’язнення, аніж лікування. Хоча так звані лікарі й забезпечували потерпілих мінімальними запасами продуктів харчування та спостерігали за ними, але про зручні й безпечні умови перебування та лікування годі й говорити.

За даними прокуратури, «лікарі» застосовували не тільки психологічний тиск, а й фізичну силу, вводили певні медичні препарати, і все це для того, щоб змусити потерпілих підписати заяви про нібито добровільне їх перебування у реабілітаційному центрі.

Але навіть після цього вони не могли вільно покинути не тільки приміщення, а й територію закладу.

Заради чого був організований такий центр, здогадатись неважко. За проведення такого псевдолікування від нарко- та алкозалежності родичі потерпілих платили гроші.

Заради об’єктивності варто зауважити, що в низці випадків лікарі й пацієнти домагались успіху. Якби не було прикладів успішного лікування, навряд чи центру вдавалося б знаходити нових пацієнтів. Водночас і у випадках, коли позитивного результату не було, особливих претензій ніхто не висував. Адже все можна списати на те, що побороти алкоголізм і наркоманію неможливо без бажання самого пацієнта.

Злочинну діяльність псевдолікарів було викрито в рамках кримінального провадження, досудове розслідування за яким ще триває. Як повідомив заступник начальника відділу прокуратури області Олег Галус, слідчі поліції повідомили про підозру в незаконному позбавленні волі людей, вчиненому за попередньою змовою. Фігурантам справи суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.