Організаційні моменти проведення Днів українсько-польського добросусідства — одна із головних тем зустрічі делегації Підкарпатського воєводства Республіки Польща на чолі з маршалком Владиславом Ортилом (на знімку ліворуч) з головою Закарпатської ОДА Ігорем Бондаренком в Ужгороді. Свято дружби намічено на 9 і 10 серпня.

Як повідомив маршалок Підкарпатського воєводства, 9 серпня у Центрі промоції лісництва м. Мучне відбудеться економічний форум за участі офіційних делегацій країн Карпатського регіону, зокрема, зі Словаччини, Угорщини та Румунії. Під час заходу буде презентовано Програму транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна.

Насиченою передбачається і програма  наступного дня, 10 серпня, на території Великоберезнянського району Закарпаття. Як повідомив заступник голови ОДА Ярослав Галас, після урочистої зустрічі та презентації туристичного потенціалу регіону на пункті пропуску «Лубня—Волосате» українська і польська офіційні делегації переїдуть до села Вишка, де оглянуть перлину сакральної архітектури —  Свято-Михайлівську церкву. Далі вони попрямують до гірськолижного курорту «Красія».

— Такі спільні заходи є чудовим прикладом продовження і посилення українсько-польської співпраці. Ми зацікавлені в реалізації спільних проектів. Ми готові сприяти польським бізнесменам та інвесторам. Закарпаття має потужний туристично-рекреаційний потенціал, який треба розвивати і реалізовувати. Й відкриття нових пунктів пропуску на кордоні з Польщею — такого, як «Лубня—Волосате», тільки сприятиме цьому процесу. Тому потрібно переходити від слів до справ і порушувати це питання перед урядами наших держав, — цитує очільника області Ігоря Бондаренка прес-служба ОДА.

Маршалок Владислав Ортил також підтримав цю ідею: «Цьогорічна акція, приурочена до 15-річчя вступу Польщі в ЄС, довела нагальну потребу у відкритті такого пункту. Протягом лише п’яти днів (з 1 по 5 травня) можливістю потрапити в сусідню країну скористалися майже 2800 разів. Це лише наші перші кроки. В серпні польська сторона планує знову на кілька днів відкрити кордон».

Три дні, 8—10 серпня, працюватиме пішохідний перехідний пункт пропуску «Лубня—Волосате». Перетинати міждержавний рубіж через КПП зможуть і пішоходи, і велосипедисти з десятої до дев’ятнадцятої години за київським часом за біометричним паспортом чи Шенгенською візою.

Це вже вдруге поточного року закарпатці можуть напряму добратися до Польщі. Адже традиційно треба накидати коло в сотні кілометрів — і їхати або через Львівщину, або через Словаччину.

Фото прес-служби ОДА.