Так, за добу (дані штабу ООС на 1.08), противник 11 разів порушив заборону на використання будь-якої зброї, застосовуючи міномети калібру 82 мм, гранатомети різних систем, озброєння БМП, великокаліберні кулемети й стрілецьку зброю. Від початку вчорашньої доби до полудня найманці РФ тричі обстріляли позиції ООС, один український військовик зазнав поранень.

Як повідомляє відділ комунікації поліції в Луганській області, внаслідок обстрілу російськими найманцями пошкоджено водогін у Попасній. Понад три тисячі абонентів залишилися без водопостачання.

Ситуація на фронті швидко змінюється. Втім, так траплялося завжди, щойно Москва надсилала на Донбас свій «гумконвой»... Ще 31 липня начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак вважав, що поодинокі випадки порушення режиму тиші на Донбасі поки що не можна назвати зривом домовленостей про перемир’я. Про це повідомив «Інтерфакс-Україна».

«Частини та підрозділи Об’єднаних сил демонструють чітку позицію щодо забезпечення сталого режиму припинення вогню», — заявив начальник Генштабу. При цьому запевнив, що у разі критичного загострення ситуації на лінії зіткнення підрозділи ЗСУ готові до адекватних і швидких дій у відповідь на загрози з боку ворога.

До речі, думка начальника Генштабу про те, що перемир’я працює «і тому окремі політичні спекуляції на цій темі недоречні й шкідливі для подальшого виконання завдань підрозділами Операції об’єднаних сил», з’явилася в «Інтерфаксі-Україна» учора опівдні, тобто коли вже було відомо про значну кількість порушень режиму тиші з боку російських формувань за минулу добу... «Голос України» звернувся по уточнення до прес-служби Генштабу ЗСУ, де пояснили, що коментар було надано 31 липня.

Тим часом російські гібридні війська на Донбасі продовжують ігнорувати домовленості й вимоги щодо відведення важкого озброєння. Волонтери міжнародного співтовариства InformNapalm зробили вибірку порушень з боку військових формувань російської гібридної армії на Донбасі за даними звітів СММ ОБСЄ за період з 21 по 30 липня.

У висновках зазначається, що з 00:01 21 липня БПЛА СММ фіксують танки, реактивні системи залпового вогню, гаубиці, зенітні ракетні комплекси, розміщені з порушенням ліній відведення, також БПЛА СММ фіксують важке озброєння на полігонах противника. Збройні формування продовжують переміщення важкого озброєння окупованою територією і ховають військову техніку між будинками цивільних, будують нові вогневі позиції й заважають роботі СММ ОБСЄ. Найбільше порушень було зафіксовано в Луганській області.

Крім того, Російська Федерація не припинила поставки пального на окуповану територію і робить це через неофіційні пункти перетину кордону. Цю інформацію підтверджують і інші джерела. Так, за даними «Інформаційного спротиву», для забезпечення терористичної діяльності частин і підрозділів «1-го і 2-го АК» ЗС РФ у період з 23 по 29 липня з території Росії доправлено залізничним транспортом майже 1000 тонн ПММ (станція Ровеньки).

Крім того, 25 липня на тимчасово окуповану територію Донецької і Луганської областей через не контрольовані Україною пункти пропуску Ізварине й Успенка було проведено черговий (85-й) «гуманітарний конвой» (21 одиниця автомобільної техніки, майже 250 тонн вантажу).

Ці факти свідчать про те, що РФ використовує «перемир’я» для підготовки своїх гібридних військ для активних бойових дій, зазначають спостерігачі.