Один із співавторів документа республіканець Тед Круз заявив: «Росія має історію використання енергоносіїв як зброї», інформує агенція Reuters. Документ підтримали 20 членів комітету, двоє виступили проти. Для ухвалення законопроекту та набуття ним чинності необхідно, щоб тепер його підтримали в Сенаті, в Палаті представників, а також підписав президент США Дональд Трамп.

Американський законопроект передбачає накладення санкцій на компанії, що оперують суднами, які прокладають труби для «Північного потоку-2» під водою на глибині 30 метрів та більше від рівня моря. Йдеться, зокрема, про дві компанії, які мають контракти на прокладку труб для газогону: швейцарську Allseas та італійську Saipem.

Проти будівництва «Північного потоку-2» виступають США, кілька країн Східної Європи, Скандинавії та Балтики. Вони побоюються, що газогін збільшить залежність Європейського Союзу від газу РФ.

Нагадаємо, проект російського газового монополіста «Газпрому» «Північний потік-2» має доставляти газ із Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

Також голова Комітету Сенату США з міжнародних справ, республіканець Джим Ріш заявив, що комітет має намір розглянути двопартійний законопроект «Акт щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля», проте не вказав терміни. Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters, цей документ, відомий як DASKA, за-провадить жорсткі санкції проти Росії за її втручання у вибори в США та агресію проти України. Один із його авторів сенатор-республіканець Ліндсі Грем назвав ініціативу «законопроектом про санкції з пекла». DASKA запровадить жорсткі заходи щодо нафтогазового сектора Росії, який становить майже 40 відсотків доходів Москви, зокрема обмеження стосовно осіб, які надають товари, послуги чи фінансування для підтримки розвитку нафтовидобування в країні. Російські державні енергетичні підприємства за межами Росії, зокрема інвестиції в проекти скрапленого природного газу, також потраплять під санкції у разі схвалення документа.