Він проходить у рамках плану з муніципального розвитку та відновлення старої частини Львова, а запровадив його Фонд Ебергарда Шьока.

У центрі уваги проекту перебуває не тільки передача теоретичних базових знань, а й практична реалізація. Тому його мета — зберегти початковий вигляд міста Львова чи відновити його. А для цього необхідно вивчити правильні з історичної точки зору технології обробки поверхонь та знову їх застосувати.

«Вимоги, які стоять перед нами щодо порятунку історичної будівельної субстанції в старій історичній частині Львова, є претензійними та дуже комплексними. Незважаючи на це, у рамках санації та реставрації будівель та споруд проблематику правильної оцінки структури поверхонь у зв’язку з особливостями вапняку часто недооцінювали та зовсім не враховували. Тому нашу діяльність буде присвячено виготовленню профілювань та необхідної структури поверхонь», — повідомив Дірк Брюґґеманн-Булгаков, дипломований скульптор та реставратор кам’яних пам’яток, фахівець у сфері реставрації історичних будівель Львова.

Протягом проекту відбуватиметься реставрація постаментів на сходах та виготовлення та встановлення (укладання) накривних елементів комплексу сходів на площі Князя Ярослава Осмомисла біля Церкви Марії Сніжної.

«Наш проект «Муніципальний розвиток та відновлення історичної частини міста Львова» мав наслідки: у Німеччині дуже багато було сказано про Львів, його архітектурні принади, про його проблеми, які в нас, на жаль, є, особливо щодо збереження каменю, кам’яної різьби», — розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища.

Оскільки в Німеччині готують таких спеціалістів — ремісників з реставрації каменю, а в нас ще тільки починається популяризація цієї галузі, фонд вирішив допомогти Львову співфінансуванням, коли можуть працювати спільно українські та німецькі студенти. Це щорічний проект, і кожного року шестеро студентів з Німеччини і студенти з коледжу ім. Івана Труша і Львівської політехніки роблять для Львова дуже добру справу.

«Кожного року для цього проекту ми обираємо інший об’єкт, а наші студенти особливо задоволені, бо це можливість контакту, це можливість перейняти досвід», — зазначила Лілія Онищенко.

Фото Олександра МАЗУРЕНКА.