Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, сортуватимуть поки що тільки тверді відходи — пластик, скло та папір. На кожному контейнері є інформація про його призначення. Так, пластик слід викидати в металевий контейнер у вигляді сітки, скло — у пластиковий бак-дзвін, а для паперу встановили звичайний пластмасовий бак.

«Майже третина будинків Києва вже сортує і розділяє сміття. І ми розширюватимемо цю мережу. Переконаний: кияни підтримають нас і сумлінно кидатимуть пластик до пластику, скло до скла, папір до паперу», — такі сподівання висловив Петро Пантелеєв і водночас зізнався, що далеко не всім до вподоби ідея сортування сміття. Найбільше скаржаться кияни на вузькі двори та неприємний запах від баків.

Умовляти чи змушувати жителів столиці в адміністрації нібито не збираються, та про всяк випадок повідомляють: якщо мешканці будинку хочуть, аби в їхньому дворі з’явилися спеціальні контейнери, достатньо звернутися до кол-центру КМДА (15-51) і попросити їх встановити.

Петро Пантелеєв також зазначив, що ідею роздільного збору сміття підтримали всі перевізники, які працюють із муніципалітетом і КП «Київкомунсервіс». До речі, про успішні перемовини з партнерами заступник повідомив ще понад місяць тому.

«Дуже важливо, що це будуть різні моделі, запропоновані підприємствами, і вже в процесі пілотування ми визначимо найефективнішу», — сказав тоді Пантелеєв.

Кошти на встановлення контейнерів виділяють самі приватні компанії, що займаються сортуванням сміття. Після продажу його як вторсировини вони забирають собі дохід. Влада своєю чергою обіцяє допомогти перевізникам із запуском проекту та всебічно сприяти його розвитку, а киянам — не підвищувати тариф на вивезення сміття.

Натомість, на думку Пантелеєва, у цій справі потрібні певні зміни на законодавчому рівні. Так, необхідно скасувати податок на додану вартість на вторинну сировину, збільшити податок на захоронення та передати екологічний податок на рівень місцевих громад, де розташовані об’єкти поводження з відходами. Також важливо передбачити фінансову відповідальність виробників товарів у тарі й упаковці та певні гарантії від муніципалітетів для інвесторів із переробки сміття.

Встановлення контейнерів для роздільного збору представники місцевої влади називають кроком до зменшення кількості сміття, вивезеного на полігони для захоронення. Обіцяють, що нові баки скоротять масштаби небезпечного методу утилізації на три тисячі кубічних метрів.

Фото: poglyad.tv