Зруйнований унаслідок бойових дій міст через річку Сіверський Донець у районі Станиці Луганської — нині чи не головний об’єкт регіону. Його відновлення стало також предметом обговорення під час зустрічі голови Луганської ОДА Віталія Комарницького з керівником Сєвєродонецької філії Луганського офісу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Мері Харріс (на знімку).

Очільник області висловив готовність до подальшої співпраці з місією та сподівання на її підтримку в переговорному процесі щодо відновлення зруйнованої споруди. Також він озвучив низку проблемних моментів, що заважають розпочати ремонт.

«Основна перепона — це небажання протилежної сторони сприяти підготовчим процесам. Нашим спеціалістам просто не дають працювати біля конструкції», — наголосив Віталій Комарницький. За його словами, спочатку необхідно забезпечити виконання трьох ключових умов. Перша — розмінування прилеглої території, друга — синхронний демонтаж бетонних захисних споруд. (Згідно з домовленостями, досягнутими на переговорах у Мінську, демонтаж повинен відбуватися дзеркально з обох боків). І третя — проведення інженерно-будівельних робіт у режимі 24/7. Аби не заважати роботі КПВВ «Станиця Луганська», Віталій Комарницький пропонує здійснювати наймасштабніші маніпуляції зі спецтехнікою та об’ємними конструкціями в той час, коли пункт пропуску не працює.

Однак, за повідомленням прес-центру штабу ООС, через відсутність гарантій безпеки з боку бойовиків неможливо розпочати розмінування мосту. Звільнення від вибухових пристроїв ділянок уздовж споруди на глибину 30 метрів по обидва боки триватиме до 10 серпня. До виконання робіт залучено сили двох піротехнічних розрахунків ДСНС Украйни, які вже обстежили 0,13 га, виявили, вилучили та знищили більш як тридцять мін і снарядів.

У зв’язку з такими заходами командувач ОС прийняв рішення змінити режим роботи КПВВ «Станиця Луганська». Відтепер він функціонуватиме до 18.00, а громадян, які прямують на тимчасово окуповану територію, пропускатимуть до 17.30.