На знімку: для цих ужгородських матусь головне, аби їхні діточки росли здоровими й щасливими.

Віддавна побутує думка: якщо народжується більше дівчаток, ніж хлопчиків, — буде мир. Проте чи не кожен батько прагне, щоб у нього був син — продовжувач роду.

Та факти — річ уперта: кількість жінок в області на початок року становила 650,9 тисячі осіб, або 51,9% від загальної кількості постійного населення.

Як повідомили у головному облуправлінні статистики, торік народилося 13,9 тисячі немовлят, з них 6,7 тисячі дівчат (48,6%). На сто новонароджених дівчат припадало 106 хлопців. Таке перевищення зберігалося в усіх містах і районах, крім Мукачева, Хуста, а також Великоберезнянського, Воловецького, Перечинського і Рахівського районів.

Із загальної кількості народжених 5,8 тис. немовлят народжені жінками до 25 років, 4,3 тис. — у віці 25—29 років, а у двох сотень малюків матерям уже виповнилося 40 (до речі, така картина спостерігається у заможних родинах, де вважають, що найбільше багатство — це діти).

Ще одна тенденція останнього десятиріччя — позашлюбні діти. 3,2 тисячі народилися у жінок, які не перебували у зареєстрованому шлюбі, а це 23,3% від усіх народжених! Майже як у сусідів-європейців.

Минулоріч в області також мало місце й підліткове материнство. Дівчатами у віці до 15 років народжено 81 дитину, що у півтора разу перевищує показники 2017-го.

Статистика також свідчить про стабільну кількісну перевагу жінок. В області поступово зменшується число чоловіків: у 1989 році на тисячу жінок припадало 934 чоловіки, у 2001-му — 929, а у 2018-му — 926. Починаючи з 50 років, кількісна перевага жінок над чоловіками спостерігається у всіх адміністративно-територіальних одиницях, окрім Воловецького і Міжгірського районів, де ця перевага починається з 55 років і зберігається в усі наступні роки життя.

Торік середня очікувана тривалість життя у жінок становила 75,22 року, а в чоловіків — тільки 66,77 року. У 2018-му померло 7,4 тисячі жінок (48,5% від загальної кількості): у містах — 2,7 тис., у селах — 4,7 тис. Основні причини смерті жінок — хвороби системи кровообігу, органів травлення, новоутворення і зовнішні чинники. Смертність жінок з усіх цих причин (крім хвороб системи кровообігу) нижча за смертність чоловіків.

І такий плин життя іще раз підтверджує жартівлива верховинська приказка: «Кого болить?» — «Бабу». — «А хто вмер?» — «Дідо».

Ужгород.

Фото автора.