Вони обстріляли позиції наших підрозділів із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. За цей час втрат з українського боку немає.

А напередодні, 7 серпня, спостерігачі ОБСЄ зафіксували приблизно 70 вибухів у Донецькій області й 26 вибухів на Луганщині. Про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Більше половини порушень режиму припинення вогню припадає на район біля Авдіївки (підконтрольний уряду, 17 км на північ від Донецька). За оцінкою СММ, «у всіх цих випадках це був вогонь зі стрілецької зброї в рамках навчань із бойовими стрільбами в зоні безпеки, що є порушенням рішення Тристоронньої контактної групи від 3 березня 2016 року щодо заборони навчань (занять) з бойовою стрільбою в зоні безпеки».

У свою чергу спецпредставник чинного голови ОБСЄ в Україні й у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік укотре закликав усі сторони конфлікту на Донбасі беззастережно дотримуватися режиму припинення вогню напередодні нового навчального року. «Я щиро шкодую про те, що 7 серпня робоча група ТКГ з безпеки не змогла провести позачергове засідання у формі відеоконференції, як це запропонувала українська сторона», — заявив він.

Від дня оголошення безстрокового перемир’я 21 липня в районі проведення Операції об’єднаних сил загинули шість українських військових, іще дев’ять поранені. Учора на тимчасово окупованій РФ території АР Крим у Судаку місцеві патріоти підняли український прапор на спомин про чотирьох воїнів, які загинули 6 серпня 2019 року в зоні проведення ООС. Про це написав у Фейсбуку радник голови Херсонської ОДА Богдан Ковальов.

Свою інтерпретацію телефонних переговорів на вищому рівні про дотримання перемир’я на Донбасі виклав російський журналіст, військовий експерт Олександр Гольц. Його статтю розмістила на своєму сайті група «Інформаційний спротив».

«Неформально дотримання перемир’я гарантувалося першою телефонною розмовою українського Президента й Володимира Путіна. Тому Володимир Зеленський негайно зателефонував російському президентові ще раз. Відбулася довга розмова, зміст якої сторони викладають по-різному», — пише Гольц. За його словами, у Кремлі наголосили, що Путін визнав за необхідне підтвердити «виняткову важливість послідовної реалізації Мінських угод, включаючи юридичні аспекти надання «ДНР» і «ЛНР» особливого статусу». У перекладі з макіавеллівської, на думку автора, це означає, що Путін, можливо, і посприяє припиненню обстрілів, якщо Київ погодиться з існуванням у складі України неконтрольованих регіонів, які підкоряються сусідній державі.

Причому такий стан, на вимогу Росії, має бути закріплений в українській конституції. Таким чином, ціна миру, як натякають у Кремлі, повинна являти собою згоду на збереження потужного інструменту російського втручання і у внутрішню, і в зовнішню політику країни.

При цьому Путін легко відмовиться від дотримання неформальних домовленостей, щойно вони перестануть його у чомусь влаштовувати. Адже Москва не стомлюється повторювати, що не є стороною внутрішньоукраїнського конфлікту. Тим часом Кремль не вважає за необхідне дотримуватися навіть укладених за всіма правилами міжнародних договорів.