Середній розмір пенсії в Україні станом на 1 липня цього року становив 3 005,96 грн, що на 360,30 грн, або 13,6%, більше, ніж у січні. При цьому мінімальна пенсія за віком виросла з 1497 гривень у січні до 1564 у липні.

При цьому пенсії в розмірі від 1500 до 2000 гривень отримують 4,76 мільйона пенсіонерів, або 42% від загальної кількості. Трохи більше — від 2000 до 3000 гривень — отримують 3,14 млн осіб, або 27,6%.

У першому півріччі Пенсійним фондом забезпечено пенсійні виплати на загальну суму 202,0 млрд грн, а також виплата житлових субсидій 2,5 млн громадян на суму 10,2 млрд грн.

При цьому власні доходи Пенсійного фонду в січні—червні порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 20,6 млрд грн, або на 21,6%, і становлять 116,1 млрд грн. Планові показники власних доходів перевиконані на 7,2%, або на 7,8 млрд грн. Надходження з держбюджету в доходах Пенсійного фонду — 101,2 млрд грн, або 46,6%.

Залишається додати, що, як жартують українці у соцмережах, заробивши умовно, при зарплаті 5000 гривень, протягом 35 років 2 млн 100 тисяч гривень і відрахувавши до Пенсійного фонду, як і належить, 33 відсотки щомісяця, матимемо досить кругленьку суму у понад 698000 гривень. Але для того щоб отримати всі ці свої заощадження, вам знадобиться трохи більш як 33 роки. Чим не мотивація до продовження життя співвітчизників! А якщо серйозно, то, схоже, що не все гаразд у нас із соціальною справедливістю.

Українська асоціація підприємств водогінно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств (на знімку).

Про це заявила віце-президент асоціації Ольга Бабій.

За словами Бабій, із запуском нового ринку в липні відбулася безпрецедентна ситуація — одноразове підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів, водночас тариф відповідним чином не був переглянутий з боку регулятора.

Як зазначила віце-президент асоціації, є кілька варіантів. По-перше, підняти на 20% тариф на воду, каналізацію, тепло шляхом коригування в тарифі електроенергії, газу та заробітних плат. По-друге, якщо не підвищувати тариф, треба зробити водоканали й теплокомуненерго споживачами електроенергії за ціною 1,68 гривні.

І про приємне. Верховна Рада ухвалила законопроект № 10357, повернувши власникам малих наземних сонячних електростанцій гарантії отримання «зеленого» тарифу. За відповідний законопроект проголосували 228 народних депутатів.

— Ми знімаємо обмеження і дозволяємо домогосподарствам будувати малі сонячні станції на землі, — сказав в. о. голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський під час представлення законопроекту.

Нагадаємо, що за останні 5 років в Україні майже 12 тис. сімей встановили та використовують СЕС загальною потужністю майже 280 МВт. Це понад 240 млн євро інвестицій в енергонезалежність родин.

Таким чином, законодавство дозволяє повернути вкладені у проекти інвестиції, а власники СЕС вироблятимуть «чисту» енергію для своїх потреб та дбатимуть про довкілля.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Фото: ukrvodokanal.in.ua