На знімках: під час дії тимчасового пішохідно-велосипедного переходу «Лубня–Волосате».

Скажемо зразу: те, що в Закарпатської області, яка межує з Підкарпатським воєводством Польщі, й досі немає прикордонного переходу, – відголосок радянської системи. Тоді робилося все, аби громадяни «великого й непорушного» якомога менше знали про життя сусідів – хай і тих, котрі будували соціалізм і були членами Варшавського договору.

Про відкриття КПП «Лубня–Волосате» регіональні чиновники мову ведуть більше двох десятиліть. І таки щось робилося. Але не до кінця. Начебто й під'їзди вибудовані з обох боків спільного кордону, і в громадян є інтерес, але… Хоча за 15 років, відколи Польща стала членом Євросоюзу, багато чого змінилося. Навіть за євросоюзівськими правилами кожні 19 кілометрів спільного кордону повинен діяти перехід...

І лише днями обопільно – Закарпатською облдержадміністрацією і очільниками Підкарпатського воєводства – таки вирішено, що відкрити перехід треба найближчим часом.

А до цього спонукало й проведення Карпатських Днів добросусідства. Їх організували вдруге поспіль Закарпатська область і Підкарпатське воєводство – з 8 по 10 серпня. І в ті дні на кордоні діяв – тимчасово! – пішохідно-велосипедний перехід «Лубня–Волосате».

Упродовж цього часу скористалися можливістю потрапити в сусідню країну 1617 громадян (818 перейшли до України і 799 – до Польщі). Цікаво, що громадян Польщі серед подорожуючих було удвічі більше, ніж громадян України. Перші 505 разів заходили в Україну і 482 рази поверталися додому. Українці ж перетинали кордон 297 і 284 рази відповідно. Були серед тих, хто перетинав кордон у тимчасовому пункті пропуску, й громадяни Словаччини, Німеччини, США, Чехії, Італії, Норвегії, Росії, Швеції, Румунії та Угорщини. Це констатують у прес-службі ОДА.

Отже, наведений факт ще раз засвідчує: пункт пропуску на цьому відрізку кордону вкрай потрібний. Адже з його відкриттям – хай спочатку і в режимі неповного тижня – закарпатцям, аби потрапити до Польщі, не треба буде робити гак і їхати через Львівщину чи Словаччину. Тож краяни сподіваються, що під час запланованого на початок вересня візиту до Польщі Президента України Володимира Зеленського, це питання під час зустрічі з його колегою Анджеєм Дудою також буде порушуватися, і згодом КПП почне функціонувати.

Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.