Під час засідання. У центрі — Дмитро Разумков.
 


Під час засідання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут 

Під час третього засідання Підготовчої депутатської групи ухвалено предмети відання та перелік комітетів, які працюватимуть у Верховній Раді дев’ятого скликання. Він фактично повторює той список, який раніше пропонували представники партії «Слуга народу» («Голос України» за 13 серпня 2019 року). Лише до назви комітету з питань інфраструктури додався ще й транспорт, а «державне будівництво» замінили на «державну владу». Отож матимемо комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Та суттєві зміни все-таки відбулися, адже в новому скликанні не буде Спеціальної комісії з питань приватизації. 

Натомість монобільшість пішла на деякі поступки і погодилася залишити комітет з питань молоді та спорту. На цьому наголошували представники «Опозиційної платформи — За життя», аргументуючи свою позицію тим, що наша країна готується до Олімпійський ігор, які в 2020 році відбудуться в Токіо.

Однак найгарячіше дебатували з приводу комітету з питань ветеранів. Ще із самого початку засідання Підготовчої групи кандидати від «Європейської солідарності» повідомили про те, що хочуть взяти перерву для того, щоб запросити до зали ветеранів.

Мовляв, вони прибули до парламенту спеціально для того, щоб довести майбутнім законотворцям, що профільний комітет просто необхідний, наголосила представниця цієї політичної сили Ірина Геращенко. Однак головуючий Дмитро Разумков зазначив, що згідно з положенням про роботу Підготовчої групи такого формату засідання не передбачено. Утім, від спілкування з ветеранами не відмовився. Для цього оголосили перерву на 15 хвилин, яка тривала набагато довше. Увесь цей час Д. Разумков присвятив діалогу з ветеранами. Утім, на голосування більшості це не вплинуло.

За те, щоб ветеранському питанню приділити в Верховній Раді дев’ятого скликання особливу увагу, однозначно виступали під час наради також представники «Батьківщини». Так, Іван Крулько, зокрема, наголосив: «Питання ветеранів — це не тільки питання соціальної політики. Це державна політика воюючої країни стосовно цілого прошарку українського суспільства, яке в найважчий час пішло захищати свою країну зі зброєю в руках. Це питання виховання наступних поколінь». Він підтримав пропозицію з приводу того, щоб створити Спеціальну тимчасову комісію. Мовляв, таку практику вже мали. Протягом восьмого скликання така комісія опікувалася питаннями приватизації. Вона мала повноваження спеціального комітету й складалася із членів інших комітетів. Питання ветеранів — це питання різних комітетів парламенту, тому цілком справедливо було б розглядати їх на платформі такої комісії, стверджує І. Крулько. «Це може бути ефективною можливістю для обстоювання якомога більших інтересів ветеранів і напрацювання відповідних законодавчих ініціатив», — наголосив він.

До ситуативної коаліції проти монобільшості в цьому питанні додався і голос «Голосу». «Держава, яка шостий рік воює, беззаперечно має дбати про військових та ветеранів, — йдеться у повідомленні, розміщеному на сторінці партії в Фейсбуці. — І парламентські інструменти, і профільне міністерство потрібні для представництва інтересів ветеранів, їхніх родин і членів сімей загиблих, на найвищому державному рівні». Партія «Голос» виступила за посилення комітету та прийняття комплексного закону про статус ветеранів і дала гарантії з приводу того, що незалежно від обставин, у парламенті її депутати обстоюватимуть їхні інтереси. Мовляв, права цих людей та їхніх родин важливіші, аніж назви комітетів та розподіл посад.

«Мені дуже шкода, що в «Слузі народу» не почули аргументів ветеранської спільноти, а наші аргументи сприймали як політику, а не здоровий глузд, — резюмувала на своїй сторінці й Ірина Геращенко. — Комітети з питань ветеранів є у Конгресі США (один із найпрестижніших та найвпливовіших), в Хорватії та інших країнах, чий досвід нам варто перебирати. Комітет мав стати символом нової Верховної Ради».

Однак у «Слузі народу» в цьому питанні непохитно стоять на своєму. «Жоден українець не залишиться без уваги держави, — стверджують у партії. — Так, ми пропонуємо скоротити кількість комітетів з 27 до 23. Чому? Бо не хочемо роздувати бюрократичний апарат. Ми — за розширення та доповнення повноважень комітетів. Це стосується і комітету з питань ветеранів. Через низьку ефективність ми реформуємо відомство і розширимо його компетенцію. Тепер цими справами займатиметься новостворений Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів». А Дмитро Разумков навіть запевняє, що цей комітет буде здатний ефективно охопити поле своєї діяльності, адже його можливості суттєво доповняться. Утім, важливо пам’ятати, що перелік комітетів, узгоджений на підготовчій нараді, — це лише пропозиція, яку ще належить підтримати шляхом голосування в сесійній залі.

До речі, за збереження комітету з питань ветеранів голосували і представники «Опозиційної платформи — За життя». Але дев’ять голосів спільно з мажоритарниками — це надто мало, щоб подолати одноголосну більшість. «Представникам правлячої партії фактично ніхто не потрібен, своїх опонентів вони слухають тільки тому, що цього вимагає Регламент, але роблять водночас, що хочуть», — заявив під час брифінгу Вадим Рабінович. Він також звернув увагу на те, що повноваження комітетів, які мають намір віддати опозиції, обрізають до такої межі, що вони ні на що впливати вже не зможуть. Однак — це наслідок того вибору, який зробив народ, зазначив В. Рабінович і запевнив, що вже через три місяці можна буде робити певні висновки з приводу того, чи правильним був цей вибір, адже більшість бере на себе повну відповідальність за все, що тепер відбуватиметься в країні.