Представники української громади в Лісабоні вшанували наших героїв презентацією книги про війну на Донбасі.

Масштабний проект реалізує українська громада в Португалії. У Лісабоні презентували книгу про вдів і сім’ї героїв, які загинули на Донбасі, — «Соло надірваних струн».

Це перше видання з великої серії, де планують представити усі регіони держави.

Автором ідеї є поетеса Марія Дребіт. Колишня тернополянка, за фахом — учитель музики, нині мешкає у Португалії. Вона активний волонтер організації «Янголи милосердя», що допомагає українським бійцям, їхнім родинам з перших днів війни на Донбасі.

Книга написана у жанрі новел. Поетичні епіграфи до кожної з них створено пані Марією. Тексти готувала її землячка автор низки поетичних збірок Наталія Хаммоуда, яка проживає у Тунісі. Психолог за освітою, пані Наталія тонко відчуває душу людини. Її перу належать сотні проникливих рядків, що ввійшли до книг «Свобода не приходить ненароком», «Мереживо людських доль», «Звір»…

Марія Дребіт і Наталія Хаммоуда десятки годин спілкувалися з майбутніми героїнями зі Львівщини, що відбувалося здебільшого по телефону чи через електронну пошту. Скільки тривог, сліз, душевного болю долинало з рідної землі!.. Про все це згадувалося під час презентації.

Зібрати українське товариство пані Марії допомогли добрі «Янголи милосердя». Тут ми зустріли ветерана АТО Івана Бліщука, двох співаків і композиторів — Андрія Шуманського і португальця Сержіу Морайша, художників Костянтина Шеплякова і Дмитра Колесникова, поетів Олександра Бригаса, Анатолія Панченка, Ларису Ягулу Семеген.

Від цієї зустрічі залишився двоякий післясмак — печаль за тими, кого не повернеш, і радість від спілкування зі старими друзями. А ще — дві новенькі книги: «Соло надірваних струн» Наталії Хаммоуди і Марії Дребіт та «Стежками Португальщини» Олександра Бригаса.

— Дякую кожному з вас, хто прийшов, приїхав, відчув, зрозумів, підтримав, дозволив поділитися частинкою мого серця з вашим, — з такими словами пані Марія звернулася до присутніх. — Я вас відчула. Відчула, що ви присутні в житті нашої держави. В цьому наша сила. І сила ця непереможна, бо вона правдива.

Наприкінці розмови Марія Дребіт повідомила, що вже зібрано матеріал для наступної книги. В ній — думки, печаль і смуток за загиблими родин з Київщини. До речі, саме в цій області, в місті Біла Церква, надруковано «Соло надірваних струн». Книга побачила світ у видавництві «Час Змін Інформ».

Лісабон.

Фото надано автором.