На ринку комунальних послуг, схоже, назріває скандал. Щойно ми, у попередньому балансі тижня, розповідали про заяву представника Української асоціації водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» про те, що через складне фінансове становище водоканалів із 20 серпня вони можуть перевести своїх споживачів на погодинне водопостачання, а то й, чого доброго, підвищити ціни на свої послуги!

У  відповідь Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на власному офіційному сайті оприлюднила інформацію щодо регулювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення і умов роботи ліцензіатів після запровадження нової моделі ринку електричної енергії.

НКРЕКП стверджує, що водоканали надають неправдиву інформацію про підвищення тарифів на електроенергію для комунальних господарств на 22—25%. Експерти комісії вважають, що підвищення тарифів «мало місце», але максимум на 8—15%. А що стосується необхідності перегляду тарифів на водопостачання та водовідведення для їх підвищення на 10—20%, про яку заявляють представники асоціації, то у НКРЕКП вважають, що рівень вартості електричної енергії призводить до зростання тарифів на централізоване водопостачання у середньому на 2,54%, а на централізоване водовідведення — на 2,48%.

«Асоціація водоканалів намагається дискредитувати впровадження ринку електричної енергії, маніпулюючи показниками зростання тарифів на електричну енергію як основним чинником, що спричиняє необхідність підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення...» — стверджують у НКРЕКП. «Це що? — запитаємо ми. — Саботаж?»

Помітне пожвавлення у середовищі експертів з енергетичної тематики викликало недавнє рішення уряду про преференції для окремих ТЕЦ, зокрема, Луганської, що входить до складу компанії «ДТЕК «Східенерго» Ріната Ахметова. Їй «Нафтогаз» повинен, буцімто, продавати газ удвічі дешевше від ринкових цін. Луганська, мовляв, ТЕЦ може працювати тільки на антрациті з Росії, який після введення РФ заборони на поставки до нас вугілля тепер недоступний, або на газові. Але якщо брати газ за ринковою ціною, тарифи на електрику для луганчан злетять у кілька разів. Та все ж трохи згодом у Кабміні вирішили, що для Луганської ТЕС буде звичайна ринкова ціна. Як для всіх.

Отже, збитків у розмірі 100—200 млн грн на місяць для державної компанії і для держави не буде?

І  насамкінець. «Укрзалізниця» б’є на сполох. На офіційній сторінці відомства у соцмережах з’явилося звернення до пасажирів: постіль після себе можна не збирати, а от привласнювати її, як і інші речі в поїзді, не можна в жодному разі.

Але таке, на жаль, трапляється, — стверджують автори ілюстрації, з якої випливає, що з початку цього року з поїздів відомства викрадено мало не сім тисяч одиниць «інвентарю» на 400 тисяч гривень. А саме: 2417 махрових рушників, 957 простирадл, 875 наволочок, 638 ковдр, 456 підстаканників, 360 чайних ложок, 180 склянок, 47 подушок...

Ну що тут скажеш... Любить іще наш народ блискучі та м’якенькі речі! Чи це співвітчизники у такий спосіб намагаються компенсувати собі різницю за ненадані послуги і відсутність комфорту?

Підсумовував Віктор БОНДАР.