Учора президент Франції Еммануель Макрон мав зустріч з російським президентом Володимиром Путіним у літній резиденції, фортеці Брегансон на півдні країни.

І хоча зустріч відбулася за кілька днів до саміту «Великої сімки», який розпочнеться 

24 серпня у французькому Біарриці, що дало надію російським політикам заговорити про можливе повернення Росії до клубу найпотужніших країн світу, сам Макрон ще заздалегідь попередив: мова не йде про зміну формату. Просто як президент країни, що нині головує у «Великій сімці», він вважає за необхідне використовувати всі можливості для проведення діалогу з Росією.

Ні в Парижі, ні в Москві не приховували, що однією з тем переговорів на Середземномор’ї буде війна на Донбасі та реальні кроки до її завершення. Цього місяця представник США по Україні Курт Волкер заявив, що Штати беруть участь у консультаціях щодо підготовки переговорів у «нормандському форматі». Це дало підстави припустити, що Сполучені Штати не проти долучитися до миротворчого процесу. Однак у відповідь в Єлисейському палаці чітко озвучили позицію, що Франція не шукає посередників і не планує розширювати «нормандський формат».

Агентство Bloomberg вважає, що на зустрічі Макрон спробує підштовхнути Путіна скористатися останніми мирними жестами з боку України і її нового президента Володимира Зеленського. Але Путін навряд погодиться на щось у питанні України, де конфлікт лишається в глухому куті попри заклики Зеленського дати новий поштовх мирним ініціативам.

Коли верстався номер, деталей перемовин відомо не було.