Доки вирішуються організаційні питання з приводу запуску Верховної Ради дев’ятого скликання, майбутні народні депутати складають дорожні карти для своєї законотворчої діяльності. Так, «Європейська солідарність» вже визначилася із переліком тих проектів, які, на думку представників партії, необхідно ухвалити в перші тижні роботи парламенту. Усі вони спрямовані на впровадження Угоди про асоціацію, акцентують представники цієї політичної сили.

Ідеться, наприклад, про ініціативу, яка дозволить застосовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщених товарів. Очікується, це сприятиме пришвидшенню та здешевленню руху товарів і від цього виграють усі — експортери, перевізники та імпортери. Пропонуватимуть утворити також єдиного уповноваженого економічного оператора (АЕО), сертифікат якого давав би право підприємству отримати від митниці дозволи на здійснення значної частки митних формальностей самостійно. Нині такі діють у всіх країнах Євросоюзу, а також у США, Швейцарії, Норвегії, Японії, Китаї... Мають намір ухвалити проект змін до деяких законодавчих актів із приводу консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг задля уніфікації правил діяльності для банків і небанківських установ. Щоб підвищити соціальну захищеність громадян від нещасних випадків, необхідно також змінити низку законів у частині обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб, вважають у «Європейській солідарності». Окрім того, наголошують на необхідності вирішити питання загальнообов’язкового медичного страхування. Деякі зміни пропонують внести також для вдосконалення процедури правової охорони географічних зазначень, що сприятиме захисту прав інтелектуальної власності. Кажуть і про важливість запровадження антидискримінаційного законодавства задля підвищення стандартів системи захисту прав людини.

А тим часом у партії «Опозиційна платформа — За життя» головний акцент роблять на встановленні миру. Мовляв, без цього про будь-який розвиток країни, в тому числі й економічний, навіть думати не доводиться. Так, співголова цієї партії Юрій Бойко в телеефірі наголосив: «Це комплексне питання. Передусім — це політичне примирення, примирення на сході України, відновлення територіальної цілісності нашої країни». Водночас, за його словами, ставку необхідно робити на реальний сектор економіки і підтримку власного виробника, а не на «біганину за кредитами по світу». Ці питання у партії називають першочерговими і для всієї країни.

Питання відновлення миру торкнувся в іншому телевізійному ефірі й представник партії «Батьківщина» Іван Крулько. Він наголосив на тому, що на сході нашої країни відбувається не конфлікт, а окупація частини території. Відповідальність за те, що на Донбасі гинуть мирні жителі і воїни, лежить виключно на президентові Російської Федерації Володимирові Путіну, сказав він. Мовляв, російські військовослужбовці знаходяться на цих землях, а також у Криму на постійній дислокації, і єдиний, безумовний шлях до миру і до того, щоб перестали стріляти, за таких обставин, на думку представника «Батьківщини», полягає в тому, щоб російські військовослужбовці забралися геть із українського Донбасу. Тільки тоді можна говорити про відновлення контролю над нашими територіями й про проведення там виборів. «Український патріот ніколи не говоритиме голосом Путіна, — сказав І. Крулько. — Тому що Путін говоритиме, виходячи з національних інтересів Росії. А національні інтереси Росії полягають у тому, щоб Україна припинила своє існування як незалежна держава».

Та найпалкіша дискусія цими днями розгорнулася з приводу некоректного публічного висловлювання кандидата від «Слуги народу». Це збурило не тільки журналістську спільноту і суспільство в цілому, а й самих кандидатів від різних політичних сил.

Відреагували й у партії, яка приведе майбутнього депутата в парламент. «Слуга народу» вважає неприпустимими особисті образи будь-якого громадянина України, в тому числі й представників засобів масової інформації, — йдеться в офіційному повідомленні. — Ми засуджуємо висловлювання обраного народного депутата Максима Бужанського стосовно журналістки журналу «Новое время». Керівництво партії та фракції «Слуга народу» принесло пані Духніч вибачення». Щоправда, звернулися в цій партії, водночас, і до журналістів із проханням утримуватися від різного роду оціночних суджень, які можуть сприяти наклеюванню ярликів та упередженому ставленню до політиків, які ще навіть не почали каденцію в якості народних обранців.

«Можна не погоджуватися, можна і треба сперечатися. Але ніколи, ніколи і ніколи не можна принижувати іншу людину», — таку позицію висловила представниця «Голосу» Інна Совсун. «Демократичне суспільство можна побудувати тільки на основі глибоко вкоріненого усвідомлення того, що кожнісінька людина заслуговує на повагу просто в силу того, що вона є Людиною», — вважає вона. І висловлює здивування з приводу того, що за управління країною та політичну діяльність «беруться люди, котрі не спроможні керувати своїми емоціями, котрі вважають, що будь-хто, хто з тобою не згоден — не заслуговує на гідне ставлення». Водночас, із матеріалу І. Совсун, оприлюдненого в інтернет-виданні, можна зробити висновок, що майбутній депутат працюватиме на платформі комітету з питань освіти і науки. «Нагальне завдання парламенту та уряду — визначити, що таке спроможна школа, — пише вона, — а місцевої влади — створити мережу таких шкіл». Дати відповідь на комплексний виклик, який стоїть перед Верховною Радою, на думку нового політика, може закон про середню освіту. Він повинен закласти підвалини подальших змін і успіху освітньої політики, покликаної змінити щоденні практики неефективного навчання та управління. У результаті матимемо не просто нову школу, а створимо нове українське суспільство через освіту, впевнена І. Совсун.