Пришвидшувати завершення реформи місцевого самоврядування не варто. На цьому наголошено в заяві Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР) щодо децентралізаційної реформи. 

Її оприлюднили учора під час прес-конференції в Кризовому медіацентрі. Голова організації Микола Фурсенко, зокрема наголосив, що понад 60 відсотків сільських населених пунктів ще не визначилися, куди приєднуватися. «Ми завжди акцентували на тому, що в основі такого приєднання має бути економічна спроможність і здатність того чи іншого населеного пункту успішно розвиватися і дати молодим людям можливість жити та працювати на своїй землі», — зауважив він. Однак у цьому напрямі досі залишається низка невирішених проблем. Як наслідок — 94 райони ще не створили жодної ОТГ. А відтак, сільські та селищні керманичі, які також були присутні під час прес-конференції, насторожуються, коли чують заяви про те, що децентралізацію необхідно завершити якомога швидше. Кажуть, у цьому плані потрібен виважений підхід.

Ще один акцент, який поставили представники ВАССР, стосується справедливого і законного вирішення земельного питання. Мовляв, землю сільськогосподарського призначення вже повернули у власність громад. Однак ці наділи вже кимось зайняті і на це оформлено всі документи. «Дуже важко за таких обставин розвивати малий та середній бізнес, — зауважує      М. Фурсенко. — Адже студенти закінчують виші й повертаються в село, а працювати нема на чому. Всі поля розорані. Розоране навіть те, що ніколи не можна було б розорати. Ми хотіли б, щоб земельна реформа почалася тільки тоді, коли кожна громада матиме чіткі виважені документи — це генеральні плани, схеми розвитку територій, інвентаризація землі. А головне — коли буде встановлено її вартість».

«Ми віримо Президенту і його команді, — кажуть у ВАССР, — і хочемо підтримати його». Однак наголошують і на тому, що під час формування ОТГ необхідно дотримуватися принципу добровільності об’єднання і брати до уваги побажання жителів населених пунктів. Із новою владою хочуть співпрацювати так, щоб українське село не забувалося, а селянська праця була в полі зору всіх гілок влади.

Ілюстративне фото: vassr.org