Цілком очікувано, розподілити парламентаріїв за профільними комітетами виявилося не таким простим завданням. Згідно з планом, окресленим керівником цієї групи Дмитром Разумковим, уже у вівторок із питанням персонального складу комітетів мали впоратися. Однак виникли певні складнощі. «Ми запропонували своє бачення з приводу кількісного складу комітетів і можливого представництва у кожному з них інших політичних сил», — сказав він. 

— Цього тижня далі працюватимемо над кандидатурами, які остаточно нададуть інші політичні сили. Ті, які не подали їх вчасно, — зазначив Дмитро Разумков.

Натомість Ірина Геращенко, яка зайде в парламент дев’ятого скликання від партії «Європейська солідарність», на своїй сторінці в Фейсбуці обурюється тим, що «Слуга народу» самотужки встановили кількість членів комітетів, не давши опонентам права вибору. Мовляв, ще під час першого засідання Підготовчої групи всі разом проголосували граничні межі комітетів, в яких може бути від 7 до 31 члена, а також за те, що депутати від фракцій можуть бути там присутні, виходячи з пропорційності та величини фракції. І. Геращенко стверджує, що партія більшості веде до того, що комітети з питань європейської інтеграції та свободи слова стануть «ізгоями», в яких працюватиме по сім депутатів.

У відповідь на це Дмитро Разумков запевнив, що євроінтеграційний комітет і нині не набагато більший (він налічує дев’ять народних депутатів. — Авт.). Але позиція з приводу кількості парламентаріїв у ньому все ще може дискутуватися і обговорюватися.

Для того, зазначив він, щоб вислуховувати пропозиції колег, треба, щоб «вони більш коректно до вимог чинного законодавства подавали свої пропозиції». Керівник Підготовчої групи пояснив ситуацію так: політичні сили, кількість депутатів від яких у парламенті більша, аніж кількість комітетів, мають надати обов’язково по одному кандидату до кожного з комітетів. «Не ми приймали цей закон, і не нам його порушувати», — підкреслив Д. Разумков. На практиці це означає, що, наприклад, від тої самої

«Європейської солідарності», яка матиме рівно 23 мандати, у кожен комітет, яких також 23, має потрапити по одному представнику. Раніше І. Геращенко писала, що має намір перейматися в Верховній Раді дев’ятого скликання питаннями європейської інтеграції. Однак у цій політичній силі може бути не одна кандидатура в цей профільний комітет, а місце — лише одне. Такий підхід обурює не лише представників «Європейської солідарності».

Не погоджуються із принципом поділу комітетів, запропонованим «Слугою народу», і в «Опозиційній платформі — За життя». Так, співголова цієї політичної сили Вадим Рабінович заявив, що влада створює «монстровидні та карикатурні комітети». А його колега Юрій Бойко у телевізійному ефірі висловив думку з приводу того, що політичній силі, якою він керує, має належати 12 керівних посад — три керівники, три перших заступники, три заступники та секретарі. Така арифметика, мовляв, виходить із принципу квотного розподілу народних депутатів у комітетах. «Усе згідно із законодавством, нічого вигадувати не треба, — сказав він. — Жодних зайвих претензій у нас немає».

Представник «Батьківщини» Андрій Павловський в іншому телевізійному ефірі прокоментував заяву представників майбутньої більшості про те, що начебто в комітет, який займатиметься питаннями культури, добровільно зголосився піти тільки один народний депутат дев’ятого скликання. «Це хвороба всіх парламентів, — сказав він. — Чомусь завжди десятками депутати набивалися в бюджетний комітет, у податковий, фінансовий -там, де гуляють гроші й можна долучитися до фінансових потоків. Я, наприклад, працював у комітеті з питань соціальної політики, і там завжди була мінімальна кількість депутатів. Питання соціальної допомоги та пенсійного забезпечення чомусь нашим колегам не цікаві». Однак А. Павловський висловив задоволення тим, що від «Слуги народу» цей комітет має очолювати Галина Третьякова. Це — фахова людина, зазначив він, яка займалася страхуванням, у тому числі й пенсійним, а тому вона може «заманити» в новий комітет, який тепер займатиметься ще й питаннями ветеранів, доволі професійну і велику групу народних депутатів. Представник «Батьківщини» висловив сподівання на рівномірне розподілення за комітетами.

А от представники партії «Голос» заявляють про те, що їх цікавлять не політичні, а професійні посади. У цьому контексті вони публічно відмовилися від посади заступника Голови Верховної Ради дев’ятого скликання. Член «Голосу» Ярослав Юрчишин акцентував увагу на тому, що ця посада, швидше, церемоніальна. Поборотися можна було б за посаду Першого заступника, адже окрім політичних, вона передбачає ще й управлінські функції й партія має для цього гідні кандидатури. Розподіл за комітетами у цій силі взагалі не коментують, але кажуть, що саме тепер «гарний час, щоб попрацювати». Так, протягом двох днів майбутні народні депутати від «Голосу» проходили тренінг щодо розбудови партії та діяльності парламентської фракції, організований Програмою USAID РАДА (на знімку).

І якщо ім’я заступника глави парламенту поки що залишається інтригою, з приводу перших осіб у президії Верховної Ради, схоже, вже сумніватися не доводиться. Дмитро Разумков підтвердив, що «Слуга народу» найпевніше запропонує його кандидатуру на посаду очільника головного законодавчого органу влади. А Руслан Стефанчук може стати Першим заступником. Мовляв, це цілком узгоджується з призначенням Р. Стефанчука і представником Президента в Верховній Раді. Однак ці питання ще не можна назвати вирішеними, наголошує він, адже попереду ще голосування в сесійній залі.

Майбутнім народним депутатам все ж вдалося дійти згоди з приводу хоча б одного питання в рамках роботи Підготовчої групи — з приводу їх розсадки в залі, зазначив Д. Разумков. Свою думку на цю тему виклала й Ірина Геращенко. «Слуга народу» забрали собі всю половину зали біля президії і ложі уряду та гостьової, — написала вона. — Фракції меншості отримали місця вглибині зали. Але, в принципі, після дискусій ми вийшли на це компромісне рішення, яке всі політичні групи підтримали».

Як випливає із заяв представників «Європейської солідарності», вони не мають наміру погоджуватися із запропонованою формулою розподілу в комітетах. «Як не рахуй, будь-яка фракція може подати одну-дві людини до кожного комітету, — стверджує Артур Герасимов. — Від представників монобільшості ми почули, що не маємо такого права, а маємо спрямовувати депутатів у вільні комітети. Будемо обстоювати позицію фаховості комітетів». Так само непохитно звучать і слова Дмитра Разумкова: «Керівний склад комітетів — це голова, перший заступник, секретар та заступники. Ми запропонуємо своє бачення, виходячи з тієї пропорції, що представників політичної партії «Слуга народу» в майбутньому парламенті буде 60 відсотків».

Фото зі сторінки Програма РАДА у Фейсбуці.