Згідно з результатами опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, для абсолютної більшості громадян День Незалежності України — це державне свято. І лише 4% респондентів назвали проголошення незалежності України історичною помилкою. Цікаво, що більшість співвітчизників святкування Дня Незалежності 24 серпня пов’язують з ухваленням Верховною Радою Акта проголошення незалежності України.

Вагома особливість соціально-політичної ситуації в України на 28 році незалежності — істотне зростання оптимістичних настроїв та віри у краще майбутнє. У серпні 2019 року вперше за роки замірів (з 2004 року) половина громадян вирішила, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі (протилежної думки дотримуються 23% і ще 26% не визначилися). Позитивна оцінка розвитку подій в Україні переважає в усіх регіонах та вікових групах.

Після виборів істотно зросла віра громадян у те, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі впродовж найближчих кількох років: за попередні роки, з 2015-го по 2018-й, таких «оптимістів» було 17—22%, а у серпні 2019 року — вже 48%, і лише 8% не вірять, що Україна на це здатна. Віра в перспективи України здолати труднощі переважає в усіх регіонах та серед громадян усіх вікових категорій, особливо — серед молоді віком до 30 років (62%).

Уперше за останні роки 31% громадян визначили ситуацію як достатньо позитивну. Особливо позитивні настрої серед молоді. У 2015—2018 рр. позитивні оцінки становили лише 4—10%.

Значно зросли позитивні відчуття українців і в сприйнятті майбутнього України: 56% відчувають надію, а на друге місце вийшов оптимізм — 36%, найвищий показник за увесь час проведення замірів (з 2005 року). Істотно зменшилася тривога: з 33% у грудні 2018 року до 18% у серпні 2019-го. Надія у думках про майбутнє України переважає у громадян усіх регіонів і вікових груп.

У ставленні до НАТО радикальні зміни відбулися у 2014 році. Якщо у квітні 2012-го лише 13% громадян вбачали у вступі до НАТО найкращий варіант безпеки, причому 31% українців віддавали перевагу військовому союзу з Росією та країнами СНД і ще 31% — позаблоковому статусу, то після 2014-го громадська думка змінилася. У наступні роки вступ до НАТО підтримувало 40—46% (нині цей показник 41%) громадян, військовий союз з Росією та іншими країнами СНД — 5—7%, а прихильниками позаблокового статусу України залишалися 21—28%, проте в останньому опитуванні цей відсоток помітно зріс — до 36%.

Ставлення до вступу України до НАТО — єдине питання, яке ділить регіони: позитивно ставляться до цієї перспективи у Західному та Центральному регіонах. Натомість позаблоковому статусу віддають перевагу в Південному і Східному регіонах. При цьому за членство в НАТО виступає молодь — 54% у віковій групі 18—29 років. За позаблоковий статус — українці віком за 60. У цій категорії 31% обстоюють членство України в НАТО, а 40% — позаблоковий статус.