Кажуть, що податківцям доведеться змінити своє ставлення до харчування співгромадян на роботі. Досі вони вважали витрати підприємств на їжу працівників додатковим благом і нараховували на витрачені суми податок на доходи фізичних осіб (18%). А тепер їм доведеться докорінно змінити свою думку. Так ухвалив Верховний Суд (ВС) у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду.

Розглядаючи справу №808/3611/16, ВС дійшов висновку, що при харчуванні у форматі «шведського столу» жодного додаткового блага немає, і податки платити не треба. За таким самим принципом, за яким було дозволено зараховувати до витрат вартість алкоголю під час презентацій і прийомів.

Експерти пояснюють, що додаткове благо має бути персоніфікованим і пов’язаним з конкретною фізичною особою — платником податків, створювати певні вигоди для такої особи, надаватися податковим агентом і бути вираженим у формі коштів, матеріальних або нематеріальних цінностей, послуг або інших видів доходу.

Податковий орган при визначенні додаткового блага повинен обов’язково вказувати фізичну особу, яка підлягає оподаткуванню, у якої це благо виникає, і період, в якому це додаткове благо виникло.

Безплатне харчування працівників за принципом «шведського столу» не дає змоги визначити кількість спожитих продуктів кожним окремим співробітником і розрахувати, який саме дохід у вигляді додаткового блага отримано кожним конкретним працівником. Отже, вартість безплатного харчування співробітників за принципом «шведського столу» не може розглядатися як об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Ми ж додамо, що починання досить цікаве й перспективне. Так можна далеко зайти в царині оподаткування. Так тримати, ВС!

Ще одна дивина. Вірите? НАК «Нафтогаз України» запустив новий продукт для побутових споживачів «Газовий запас». Українцям пропонують у вересні купувати газ за літніми цінами! Щоб скористатися послугою, слід звернутися до центру обслуговування клієнтів своєї газопостачальної організації. Побутові споживачі зможуть придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону.

У компанії зазначають, що продукт дає змогу українцям закупити газ в обсязі до 25 тис. куб. м, що має бути достатнім для забезпечення потреб домогосподарства протягом усієї зими. Пропозиція актуальна до 25 вересня. Відпускна ціна Нафтогазу газопостачальним підприємствам (газзбутам) у рамках продукту становить 4874,42 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування і розподілу).

«Ціна газу для населення за минулі п’ять місяців знизилася на 25%. Зараз вона нижча, ніж рік тому. Є ризик, що взимку газ подорожчає. Багато наших комерційних клієнтів уже зафіксували свої витрати на газ, передплативши бажані обсяги. Тепер така можливість є і у побутових споживачів», — заявив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

А ось якої думки про новий продукт Нафтогазу експерт з питань енергоефективності Ігор Черкашин: «Суспільству, яке протягом майже тридцяти років не змогло протистояти дрібному шрифту і прихованим відсоткам в кредитних договорах, пропонують робити передоплату за газ... Ніхто не говорить, якою буде плата за зберігання? В яких одиницях фіксуватиметься купівля, а в яких продаж? Хто відповідає і чим за витік і утрушування під час зберігання? Хто страхуватиме угоду і скільки це коштуватиме?

Ви точно готові грати з цією структурою?.. Найцікавіше, що в цьому «атракціоні небаченої щедрості» злилися в єдиному пориві одвічні антагоністи, НГУ і газконтори... часу на обдумування майже не дають... Споживачеві ж слід пам’ятати старе «ринкове» правило — якщо кваплять і нав’язують, явно хочуть кинути... Тому, думай...те...»

І про опалення по-новому. Кабмін затвердив правила надання послуг із забезпечення громадян теплом і типовий договір на надання таких послуг. У правилах, зокрема, прописано, що тепло має поставлятися споживачам без перебоїв і в обумовленому температурному режимі, тобто прохолодні батареї вже є приводом не платити за послугу.

Опалювальний період визначається місцевими органами влади, але повинен починатися не пізніше, ніж коли середньодобова температура опускається до +8 градусів, а закінчуватися — якщо температура піднімається вище +8 градусів. Якщо виникають раптові перебої в подачі тепла, постачальник повинен повідомити споживачеві причину й терміни ліквідації проблеми.

Підсумовував Віктор БОНДАР.