Кількість підроблених банкнот національної валюти за перше півріччя 2019 року, якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, знизилася на 26 відсотків. Тож загалом кількість підробок є стабільно низькою, переконують у Національному банку.

За інформацією регулятора, традиційно абсолютна більшість вилучених з обігу «липових» грошей припадала на банкноти чотирьох номіналів: 500 гривень (50 відсотків від загальної кількості вилучених підробок), 100 гривень (24 відсотки), 200 гривень (14 відсотків) і 50 гривень (11 відсотків). Інші вилучені з обігу банкноти номіналами від 1 до 20 гривень становили лише 1 відсоток.

Водночас Національний банк інформує, що в серпні цього року зафіксовано збільшення вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту. Йдеться, зокрема, про приблизно 60 банкнот, що збувалися у касах автозаправних станцій у різних регіонах країни (місто Київ та Київська, Закарпатська, Волинська, Черкаська, Житомирська області). Національний банк закликає громадян, а також касових працівників банків та працівників торгівельних установ, які працюють з готівкою, не забувати про основні елементи захисту банкнот гривні та способи перевірки їхньої справжності.