Зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» відбудеться у вересні нинішнього року. Про це повідомив Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок під час прес-конференції у Біарріці, де 24—26 серпня відбувався саміт «Великої сімки» (G7). «Ми зберемося у вересні на рівні глав держав і урядів у «нормандському форматі», — сказав він. «Думаємо, існують передумови для проведення корисного саміту», — цитує Макрона AFP. Водночас він поінформував, що майже тиждень тому почав консультації з цього питання з главою РФ В. Путіним.

Пункт про підготовку Францією та Німеччиною зустрічі лідерів держав у «нормандському форматі» в найближчі тижні є також у підсумковій заяві саміту. Серед п’яти її пунктів один стосується підготовки зустрічі в форматі «четвірки», решта — Ірану, Лівії, Гонконгу та питань торгівлі, зокрема з Китаєм.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель також підтвердила, що Париж і Берлін зацікавлені якнайшвидше провести зустріч «четвірки». І місцем наступної зустрічі має стати Париж, інформує «Європейська правда». Вона зауважила: в неї склалося враження, що з новим Президентом України Володимиром Зеленським це є можливим. «За наявності доброї волі обох сторін ми мали б можливість досягти прогресу», — зазначила Меркель. За її словами, під час обговорення конфлікту на Донбасі на саміті G7 увечері 24 серпня лунали як спільні, так і різні бачення. «Від імені Німеччини я дала чітко зрозуміти, що ми потребуємо прогресу у втіленні Мінських домовленостей, аби знову мати змогу вести мову про залучення Росії до формату G7», — наголосила Меркель.

Такої ж думки дотримувалися інші учасники зустрічі, додала вона.

Дискусія щодо можливості повернення Росії до G7 розпочалася після того, як Президент США Дональд Трамп напередодні зустрічі в Біарріці повідомив, що хотів би запросити на наступний саміт, який відбуватиметься в США, Росію. Натомість лідери Франції, Німеччини, Канади, ЄС заявили, що передумов для повернення РФ немає, оскільки причини, через які Росію виключили з G8, не усунуто. За дипломатичними джерелами, Японія обійняла нейтральну позицію. Пропозицію Трампа нібито підтримав тільки прем’єр Італії Джузеппе Конте (який 20 серпня подав у відставку і який знову є головним кандидатом на цю посаду). Тож Дональд Трамп може запросити на саміт В. Путіна тільки як гостя. Однак у Москві вже заявили, що в такій якості

Путін на саміт не поїде.

Водночас стало відомо, що Меркель підтримує проведення прямих переговорів між Володимиром Зеленським та Путіним. Як повідомляє Teller Report, про це вона заявила під час зустрічі з Дональдом Трампом. «Ми хочемо побачити прогрес щодо Мінських угод», — цитує Teller Report. «І я думаю, ми повинні спробувати просунутися далі в найближчі декілька місяців. Я в будь-якому разі маю інтерес добитися урегулювання у цьому питанні. Це є великою проблемою, а ми маємо достатньо проблем у світі», — сказала Меркель.

Тим часом учора під час прес-конференції у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія має умови, від виконання яких залежатиме проведення зустрічі лідерів «нормандської четвірки». Так, РФ вимагає «зафіксувати на папері формулу», запропоновану свого часу нинішнім Президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром щодо «особливого статусу» Донбасу. В Москві хочуть, щоб особливий статус Донбасу на тимчасовій основі було запроваджено в день виборів, які проведуть відповідно до Мінських угод. А за підсумками виборів цей статус буде закріплено на постійній основі. Також Лавров хоче «зрозуміти, як новий уряд (України. — Ред.), коли його буде сформовано, визначить свою позицію щодо Мінських домовленостей», цитує РІА «Новости».