Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
 


Представник Президента у парламенті Руслан Стефанчук.

 


Перший заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський.
 


Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Впровадження сенсорної кнопки для голосування народних депутатів заблоковано силовиками. Про це під час брифінгу в парламенті повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він нагадав, що по завершенні сесії він, як Голова Верховної Ради України, дав доручення апарату парламенту провести всі підготовчі роботи, програмне забезпечення для встановлення в сесійній залі сенсорної кнопки. 

«Згідно з Регламентом такі роботи можуть проводитися лише у міжсесійний період», — зауважив політик, додавши, що апарат Верховної Ради провів системну роботу: «Було проведено тестування, і кожна з клавіш була протестована окремо. На 23 серпня було заплановане тестування загального навантаження. Тобто в приміщенні мало зібратися 450 працівників, які одномоментно мали проголосувати сенсорною кнопкою».

«У цей момент, — наголосив А. Парубій, — відбулася неприйнятна і незрозуміла річ. У приміщення Верховної Ради України, за 10 хвилин до того, як мало розпочатися загальне тестування, без запрошення, без офіційного попередження, без рішення суду зайшли 12 слідчих працівників СБУ та Державного бюро розслідувань. Вони зайшли у комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії, і заблокували роботу комп’ютерного центру, і дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з працівників апарату в зал. На моє глибоке переконання, це втручання у роботу найвищого законодавчого органу України. 

У відповідь на запит керівництво апарату отримало дуже цікавий лист за підписом слідчого Другого слідчого відділу Першого управління організації Досудового розслідування ДБР, де зазначено: «Центральним апаратом Державного бюро розслідувань за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 363 Кримінального кодексу України за фактом порушення службовими особами апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України». Тобто факт запровадження використання сенсорної клавіші ДБР розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників апарату Верховної Ради України», — сказав А. Парубій, додавши, що з 23 серпня і по сьогодні апарат не мав доступу до системи «Рада-3». Приміщення було опломбоване.

Попри все це, глава парламенту наголосив:  нове керівництво ухвалюватиме рішення, як голосувати під час нової каденції Верховної Ради: сенсорною клавішею чи як попередня каденція. 

А. Парубій повідомив також, що мав розмову з керівником Підготовчої групи щодо вдосконалення системи «Рада». За його словами, є ідея замовити і купити систему «Рада-4» з ідентифікацією відбитків пальця. «Напевно, це є більш досконало, сучасно.

Але на розробку нової системи піде півроку-рік. Тому загалом, вітаючи той момент, що буде проведено вдосконалення «Ради», можна говорити, що це питання майбутнього. А у даному випадку йшлося про сьогоднішній день», — зауважив політик.

Водночас представник Президента у парламенті Руслан Стефанчук вважає підозрілим намагання старого керівництва парламенту запровадити зараз сенсорну кнопку для голосування народних депутатів. Про це він сказав під час учорашнього брифінгу.

«Єдиний інтерес, який переслідуємо ми, щоб перше засідання Верховної Ради відбулося відповідно до того, щоб волевиявлення депутатів технічно і юридично були співмірні. Тому для нас теж незрозумілі і неприємні маніпуляції, які проводяться сьогодні на технічному рівні. Ми їх не розуміємо...», — сказав він.

Щодо запровадження сенсорної кнопки Р. Стефанчук додав: «Для нас принципові дві речі: ця кнопка повинна мати технічну гарантію — що той, хто голосує, відповідає тому варіанту, який ми бачимо на табло, і мати юридичну гарантію — воно повинно бути прописаним у процедурі Регламенту Верховної Ради. Коли ми побачимо відповідність цих двох вимог — ми тільки за. Станом на сьогодні немає ні першого, ні другого. Тому у нас виникає сумнів щодо доцільності й можливості і доброї волі на введення цього. Якби була добра воля, це можна було б апробувати, сертифікувати у Верховній Раді попереднього скликання. Поки це вводиться нахрапом, без технічного і юридичного обґрунтування, у нас як у партії більшості викликають підозри бажання вдосконалювати на базі техніки 2002 року майбутнє голосування для Верховної Ради».

А  перший заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський розповів, що був на допиті у ДБР та «дав добро на проведення відповідних слідчих дій».

«Сьогодні вночі, о 23:30, було введено розпорядження про проведення відносно мене службового розслідування і відсторонення від посади на два місяці, хоча законодавством передбачається максимум один місяць. Я вже не кажу про те, що необхідно, щоб були на те законні підстави», — розповів він у коментарі журналістам.

Прокоментували ситуацію і в Державному бюро розслідувань. За словами директора відомства Романа Труби, Держбюро приходило до парламенту з оглядом, коли дізналося, що керівництво Ради збирається запроваджувати сенсорну кнопку, бо це поставить під сумнів легітимність голосувань парламенту.

«23 та 27 серпня слідчі ДБР спільно з оперативним підрозділом СБУ проводили огляд центру управління системою «Рада». ... Тому що використання сенсорної кнопки поставило би під сумнів легітимність усіх ухвалених законів народними депутатами, адже наразі її функціонування не передбачено діючим Законом «Про Регламент Верховної Ради України»», — пояснив Роман Труба у телеграм-каналі, додавши, що представники ДБР проводили не обшуки, а огляд, на який отримали дозвіл першого заступника керівника апарату Верховної Ради», — заявив директор ДБР.

Утім, ця ситуація не має вплинути на проведення урочистого засідання Верховної Ради дев’ятого скликання, запланованого на 29 серпня.