Захистити унікальні природні екосистеми гірського масиву Свидовець на Закарпатті від урбанізації й сприяти створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду вимагають екоактивісти (на знімку). На акцію протесту з цього приводу зібралося майже 100 представників різних екологічних організацій з усієї України. На Свидовці вони розгорнули наметовий табір і підготували відповідне звернення до Президента України.

Організатори акції наголошують: ініціатива Free Svydovets — це об’єднання активістів, що вже майже три роки захищають цей гірський масив у Карпатах. Бо Тячівська та Рахівська РДА затвердили проект, який передбачає забудову масиву для створення величезного туристичного комплексу, що буде уп’ятеро більший за Буковель. Екологічні організації разом із музичним колективом «Ол.Ів.’Є», Сашком Положинським та Іваном Маруничем підтримали ініціативу проти забудови та ініціювали всеукраїнську інформаційну кампанію за збереження Свидовця.

Варто додати, що проект туристично-рекреаційного комплексу «Свидовець», який збираються тут розбудувати, передбачає спорудження понад 60 готелів, 120 ресторанів, 33 лижних підйомників та 230 км лижних трас. Майбутній курорт зможе приймати до 28 тисяч туристів одночасно. Заплановано й створення низки торговельних, медичних і фітнес-центрів, банків, багатоповерхових стоянок і навіть злітної смуги. Зрозуміло, що вберегти нинішній стан природи Свидовця при такому масштабному будівництві навряд чи вдасться.

До речі, детально про наміри інвесторів щодо забудови Свидовця і думки-застереження вчених-екологів з цього приводу «Голос України» розповідав у номері за 6 квітня минулого року.

Фото з доступних джерел.