З початку наступного року головування в ЄС уперше перейде до Хорватії. У Загребі вже почали підготовку до цього важливого етапу в новітній історії держави.

Прем’єр-міністр країни Андрій Пленкович на дипломатичній конференції повідомив, що його уряд уже визначився з тим, на яких проблемах європейської спільноти слід зробити акцент. Він заявив, що пріоритетами майбутнього головування Хорватії будуть «демографічне пожвавлення та зміцнення внутрішнього ринку всієї Європи, яка захищає своїх громадян і є відкритою». Пленкович закликав уряди всіх країн ЄС підтримати цю ініціативу й відзначив, що демографічну проблему треба вирішувати спільно.

Важливо не тільки виділяти фінансові кошти для заохочення народжуваності, а й надавати молодим родинам і, особливо, матусям додаткові пільги, оточувати їх увагою і турботою.

У самій Хорватії демографічна проблема набула катастрофічних розмірів. У 2017-му в країні було зафіксовано рекордно низьку кількість новонароджених за останні сто років — тоді народилося 36 647 дітей, що на 900 менше, ніж роком раніше. Це був найнижчий показник народжуваності й у незалежній Хорватії. І якщо в 2011-му населення Хорватії становило 4 мільйони 284 тисячі 889 людей, то після вступу країни до ЄС, у 2013-му, почало скорочуватися і зараз не дотягує до знакової позначки 
в 4 мільйони.

Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович у 2018 році запропонувала уряду розробити пакет заходів, які мають призупинити падіння народжуваності й виправити демографічну ситуацію. У Хорватії провели податкову реформу з метою зниження навантаження на роботодавців і працівників фірм, списали частину боргів для боржників, а також збільшили фінансову підтримку молодим родинам і запровадили пільги для новонароджених.

Ситуація почала поліпшуватися, однак не такими темпами, як хотілося владі. Але хоч якийсь досвід у розв’язанні демографічної проблеми в країни вже з’явився, і тепер Хорватія готова ділитися ним з іншими й показувати приклад у цьому.
Пленкович заявив, що уряд готовий і до інших викликів, пов’язаних з головуванням у ЄС. Наприклад, на його думку, під час головування в ЄС країна зіткнеться з «безліччю справ, пов’язаних з технічними проблемами». Він не став вдаватися в подробиці майбутніх труднощів, але запевнив: уряд країни «уже неодноразово доводив, що завжди успішно справляється з ними». І висловив упевненість у тому, що й під час головування в ЄС уряд Хорватії і її народ успішно вирішуватимуть всі проблеми, що виникатимуть.