На сцені арт-фестивалю «Сузір’я в Несебрі» гурт «Юхнівчанка» із села Юхни Миронівського району Київської області.

Два українські творчі колективи — народний ансамбль «ГлоріяБай» із села Байківці Тернопільського району Тернопільської області та аматорський танцювальний гурт «Юхнівчанка» із села Юхни Миронівського району Київської області повернулися додому з дипломами переможців IX Міжнародного арт-фестивалю «Сузір’я в Несебрі». 

Щороку молодіжний фестиваль у стародавньому місті, яке з 1956-го оголошено архітектурним та археологічним заповідником, а від початку 80-х минулого століття внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, збирає співаків, танцюристів, музикантів і майстрів з різних країн. У цьогорічному фесті, який проходив з 20 по 24 серпня, взяли участь представники України, Болгарії, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії та Росії. Нашу країну в Несебрі представляли Львівщина, Київщина, Тернопільщина, Чернігівщина та Харків.

Розпочався фестиваль з урочистої ходи містом, від стін фортеці до античного амфітеатру, збудованого, найімовірніше, ще в часи Великої грецької колонізації VIII—VI століть до нашої ери, як і більшість оборонних стін на заході старого Несебра, де й проходили виступи колективів. На чолі колони — прапори країн-учасниць. Синьо-жовті знамена майоріли і над самою колоною, а попереду численної української делегації наймолодша учасниця фесту на вишиваному рушнику несла ікону Пресвятої Богородиці, створену сучасним майстром з Чорткова Тернопільської області Володимиром Шерстієм, що разом з автором до цього побувала в зоні бойових дій на Донбасі.

Святкові вишиванки, у які були вдягнені всі колективи з нашої країни, скандування «Слава Україні!» й «Україна понад усе» привертали увагу багатьох туристів й митців, зокрема, з Грузії — вони з радістю фотографувалися з юними українськими артистами. До речі, за прапорами та вишиванками нас справді ідентифікували і підходили привітатися, познайомитися болгари, італійці, поляки.

Українські колективи вразили багатомовну публіку (фестиваль просто неба щовечора запрошував до сцени амфітеатру туристів з різних країн) не лише красою народних танців і високим рівнем виконавчої майстерності, а й сценічними костюмами.

Танцюрист із Байківців Михайло Заровенний, який у гурті три роки, розповідає, що «ГлоріяБай» (художній керівник — Лілія Вельган) уже успішно виступала на фестивалях у Туреччині, Польщі, Болгарії. Каже, що придбати дорогі костюми для майже 40 членів творчого колективу та поїхати в Несебр на фест танцюристам допомогла територіальна громада на чолі з байковецьким сільським головою Анатолієм Куликом. Ансамблю «Юхнівчанка» (художній керівник — Інна Карапищенко), у якому 32 учасники, придбати костюми допомогло місцеве фермерське господарство «Баші».

Несебр (Болгарія).

Фото автора.