На знімку: Джон Болтон (ліворуч) поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих під час російсько-української війни на сході України.

Фото зі сторінки Д. Болтона у Твіттері.

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що США зможуть більше залучатися до переговорного процесу стосовно Донбасу. Він зазначив, що Україна вітала б приєднання Сполучених Штатів до «нормандського формату», повідомила прес-служба Президента по завершенні переговорів Володимира Зеленського з радником Білого дому з питань національної безпеки Джоном Болтоном. Президент відзначив важливість консолідованої позиції США та інших партнерів України для забезпечення звільнення українських моряків та інших незаконно утримуваних громадян, інформує прес-служба. Окрім того, під час зустрічі, яку було присвячено підготовці двосторонніх переговорів на рівні глав держав, також обговорили можливості поглиблення українсько-американської співпраці у сферах безпеки та оборони, енергетичної безпеки, а також у питаннях реформування Збройних Сил України та української оборонної промисловості.

США можуть приєднатися до «нормандського формату», якщо це буде потрібно для руху вперед. «Нормандський формат» може тривати, якщо цього хочуть сторони-учасники. Якщо вони вважають, що це прийнятний шлях, аби рухатися вперед, то США і, я впевнений, Велика Британія будуть раді взяти в цьому участь. І питання до представників влади України: який шлях, на їхню думку, матиме найбільше переваг? Ми будемо раді їх підтримати», — сказав радник Білого дому з питань з питань національної безпеки Джон Болтон в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За словами Джона Болтона, який цього тижня відвідав Україну з візитом, приєднання Сполучених Штатів до «нормандського формату», можливо, буде обговорено у Варшаві під час зустрічі президентів України та США. 

«Я думаю, з точки зору США, вирішення питань по Донбасу та Криму, а також глобальніші питання, на кшталт ролі Росії у Європі, використання військової сили у післявоєнній Європі — все це для США цікаво. Це не лише європейська тема — це глобальні питання, — сказав радник. — США брали участь у двох світових війнах на Європейському континенті в минулому столітті, саме тому після Другої світової війни ми підтримали створення НАТО — щоби бути певними, що на континенті не трапиться третьої такої війни. Тож я справді вважаю, що США мають великий інтерес у тому, що відбувається між Україною і Росією. Тому, якщо президент Зеленський вважатиме, що ми маємо брати участь у пошуку виходу з ситуації, що склалася, ми мали б розглянути такий варіант».

Джон Болтон прибув до Києва з французького Біарріца, де відбувався саміт «Великої сімки», під час якого одним зі спірних питань стало можливе повернення до цього об’єднання Росії. Відомо, що Дональд Трамп висловився за поновлення формату «Великої вісімки». Відповідаючи на запитання журналіста стосовно реальності такої перспективи, Болтон зауважив, що рішення не ухвалено і поки не відомо, куди ця дискусія може завести. «По-перше, Росія сама має захотіти повернутися. Поки що ніяких ознак цього не було», — наголосив він.

Стосовно того, в який спосіб можуть вибудовуватися відносини між Україною та Росією, Джон Болтон зауважив: «Президент Зеленський вчинить добре, якщо візьметься за те, як розгорнути стратегію ведення стосунків із Росією, дуже дбайливо. Я не думаю, що є хоч якась причина квапитися. Так чи інакше, я не думаю, що європейці матимуть рішення. Це доволі очевидно. Я думаю, новій владі України є сенс обміркувати це протягом певного часу. Думаю, вона очевидно має дуже багато внутрішніх завдань — думаю, це й привело до влади президента Зеленського і його більшість на президентських і парламентських виборах, і він міг би вважати за найважливіше для України зосередитися на цьому в першу чергу. І ми б абсолютно поважали такий вибір. Це також дасть час обміркувати, що саме може собі думати зараз Путін, чи є якась можливість, що позиція Росії зміниться, і як у такому разі реагувала б Україна. Тож потрібен час, щоб подумати про це. І ми, звичайно, більш ніж раді говорити з владою України про те, які можуть бути можливості і який сценарій може бути викладений із дипломатичного і політичного боку».

Ще до приїзду Болтона до Києва стало відомо, що однією з головних тем переговорів стане намір української сторони продати більш як 50 відсотків акцій заводу «Мотор Січ» китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. Як повідомило Посольство США в Україні на своїй сторінці у Фейсбуці, цю тему обговорювали під час зустрічі Болтона з секретарем РНБО Олександром Данилюком. «Данилюк розповів послу Болтону про поступ України у реформуванні безпекового сектору. Посол Болтон обговорив те, як Сполучені Штати можуть підтримувати зусилля України з більш тісної інтеграції до євроатлантичного співтовариства та захисту промисловості від ризиків недобросовісної економічної поведінки Китаю», — йдеться у повідомленні. 

Сам Джон Болтон в інтерв’ю «Радіо Свобода» наголосив, що йдеться не про конкретні угоди. «Уряд, який діє у власній суверенній сфері, має право захищати свою оборонну галузь та прагнути добробуту для українського народу. Тож я думаю, що нова українська влада президента Зеленського очевидно зараз має це за свій найвищий пріоритет, і він мав би переконатися, перш ніж операцію такого роду дозволять здійснити, що від цього справді виграє український народ. Це те, чого прагне нова українська влада, і ми це підтримуємо», — сказав американський радник.