Серед учнів Марселя Хасанова є відомі спортсмени, знані особистості, правоохоронці, які дослужилися до генеральських погонів. Він підготував більш як півтисячі майстрів спорту. Серед них понад півсотні — чемпіони та призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи.

З особливою повагою та гордістю називає Марсель Хазійович імена своїх вихованців Марії Кримської, Ігоря Северина, Юрія Пилипчука, Тетяни Чорної, Василя Фелика... На згадку про їхні високі досягнення в його робочому кабінеті і вдома створено своєрідні музеї зі світлинами, кубками, дипломами та грамотами.

Марсель Хасанов є прикладом спортивного і педагогічного таланту, невтомної праці та мужності. За свої здобутки він отримав майже чотири десятки урядових та відомчих нагород, відзнаки спортивних і громадських організацій, Хрест Слави, Срібний орден Всесвітньої федерації самбо, відзнаку «Золотий свисток» за справедливе суддівство... Його ім’я занесено до енциклопедії «Кавалери і лауреати України» та «Великої татарської енциклопедії».

Опалене війною дитинство Марселя Хасанова минуло в Татарстані та Приураллі, потім була служба матросом на Тихоокеанському флоті, фізкультурно-спортивна робота тренером товариства «Динамо», більш як 50-річна науково-педагогічна діяльність та служба в органах внутрішніх справ — від лейтенанта до полковника. Як очільник і тренер збірних команд України із самбо побував у понад 40 країнах.

Разом із дружиною Людмилою Вікторівною виховали двох дітей: сина Олега та доньку Маргариту. Їхньою гордістю тепер є онуки Влад і Настя.

Днями в Національній академії внутрішніх справ, де й нині працює Марсель Хасанов професором кафедри спеціальної фізичної підготовки, було урочисто відзначено 80-річний ювілей легендарного спортсмена, заслуженого майстра спорту, заслуженого тренера України, порядної людини із чуйним серцем і відкритою душею.

Марсель Хазійович, як і раніше, по-спортивному підтягнутий, продовжує свою науково-педагогічну, тренерську та суддівську діяльність. Він є головою Суддівської колегії Федерації самбо України, членом виконкому Всесвітньої федерації самбо, головою Комітету з бойового самбо (комбат-самбо), багаторазовим чемпіоном світу і Європи із самбо (як ветеран)...

Від імені колег і друзів бажаємо нашому шановному Марселю Хазійовичу міцного здоров’я, сімейного щастя та благополуччя, життєвої енергії, нових здобутків у розвитку фізичної культури та спорту.

Юрій КОБРИНСЬКИЙ, Анатолій ЛАПКО, Петро КОВАЛЬ.