Реліз із результатами його засідання опубліковано на офіційному сайті ЕПЦ. Відповідно до рекомендацій Синодальних комітетів з догматичних і канонічних питань, а також православних та міжхристиянських відносин з українського питання Священний Синод надав привілей предстоятелю Елладської церкви надалі займатися питанням визнання Православної церкви України.

У коментарі для Cerkvarium відомий богослов та публіцист архімандрит Кирило (Говорун) зазначив: «Синод Елладської церкви визнав право Константинополя вирішувати такі питання, як українське, і тим самим визнав канонічність постанов Вселенського Патріархату щодо України. Отже, на мою думку, вже можливо говорити про визнання Української церкви, яка в комюніке Синоду згадана без лапок, фраз «так звана» тощо. З іншого боку, визнання нової Церкви автоматично запускає цілу низку протокольних процедур, як, наприклад, поминання імені нового предстоятеля за літургією, мирні візити тощо. Синод підтвердив право Афінського архієпископа самостійно вирішувати ці питання. Синод у своїх рішеннях фактично прийняв висновки двох синодальних комісій, які одностайно рекомендували визнати ПЦУ та залишити у відповідальності архієпископа визначатися із наступними протокольними кроками. Але архієпископ, так здається, перш ніж скористатися цим правом, хоче ще проконсультуватися з Архієрейським собором, який відбудеться у жовтні. Він це зробить, швидше за все, навіть незважаючи на відсутність українського питання у порядку денному собору».

Cerkvarium також зазначає, що своїм рішенням Священний Синод ЕПЦ закриває питання розколу всередині своєї церкви, який міг би статися через потужну протидію Росії визнанню автокефалії Православної церкви України.

Тим часом окупаційна російська влада в Криму може заблокувати вхід до кафедрального собору святих Володимира і Ольги ПЦУ у Сімферополі. Перед храмом, як повідомляє архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент, встановлюють будівельні конструкції. «Уже почали виставляти риштування перед центральним входом. Все іде до того, що 29 числа, коли відбудеться суд, просто буде блокуватися вхід через те, що ведуться будівельні роботи. Вони, швидше за все, будуть використовувати таку методику: ведуться будівельні роботи і вхід заблокований через небезпеку для тих, хто відвідує церкву», — каже архієпископ Климент.

Як уже повідомляв «Голос України», підконтрольна Кремлю влада наполягає на розірванні договору оренди приміщень кафедрального собору Кримської єпархії ПЦУ. Після рішення суду про передачу собору в користування російського мінмайна Криму, храм було пограбовано, частину церковного начиння та меблів побито й викинуто на смітник.