Останнім часом почастішали напади на медичних працівників під час виконання ними професійних обов’язків. Де криється коріння цієї проблеми і як її розв’язати, досліджував на прикладі Полтавщини наш спеціальний кореспондент Василь Неїжмак.

Доросла «помста» дитячому ескулапу

...23 грудня 2008 року було жорстоко побито лікаря-інфекціоніста дитячої лікарні Кременчука. Тоді батько 11-місячного малюка чотири рази вдарив по голові 62-річного фахівця. Наслідком такої дикунської помсти за нібито неефективне лікування (пізніше спеціалісти визнають його цілком адекватним) стала закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, множинні рани голови.

А на початку 2013 року від рук батька дворічної дівчинки постраждали медсестра та заступник головного лікаря Полтавської міської дитячої клінічної лікарні. Домагаючись, щоб його доньку госпіталізували поза чергою, татусь у приймальному відділенні спочатку «нокаутував» медсестру. «Коли вона впала і втратила свідомість, санітарка покликала на допомогу мене, — пригадує інший постраждалий, заступник головного лікаря Степан Вернигора. — Та не встиг навіть слова сказати нападнику, як відчув удар в обличчя. Окуляри розбилися, потекла кров... Потім мені зашивали рани, загалом лікувався цілий місяць, медсестра — два тижні. Ніхто з нас, як і решта колег, не був застрахований. Тільки через те, що все сталося на робочому місці, лікарняні нам оплачував Фонд соцстраху».

Дії медиків у тій ситуації різні комісії перевіряли кілька місяців — жодних порушень з їхнього боку не виявили.

На станцію «швидкої» — з двома сокирами

Неважко здогадатися, що найчастіше перші під гарячу руку п’яниць, наркоманів, психічно хворих і просто неврівноважених людей потрапляють медики «швидкої допомоги», яку віднедавна офіційно називають екстреною. Травнева трагедія в Запоріжжі, де психічно хворий зарізав 29-річну фельдшерку, яка перебувала на шостому місяці вагітності, й тяжко поранив двох її колег із бригади «швидкої» не залишила байдужим нікого. Зрештою, схожа до запорізької трагедія могла статися в Полтаві тижнем раніше. Тут, на станції «Швидкої допомоги», чоловік середнього віку, котрому здалося, що лікарі надто повільно оглядають його дружину, спочатку погрожував їм шворнем арматури, а потім — двома сокирами... Пізніше родичі повідомили, що він має проблеми із психікою...

Зазначимо, що екстрена медицина вдається до послуг належно підготовлених «психбригад». Та виїздять вони тільки до пацієнтів психіатрів. Коли ж треба надати меддопомогу дебоширам і хуліганам (як правило, нетверезим), лікарів можуть супроводжувати правоохоронці. Хоча вони не убезпечують від непередбачуваного «екстриму». Влітку в кареті «швидкої» разом із бригадою, що везла пацієнта у стані алкогольного психозу із селища-райцентру Чорнухи до найближчого наркологічного диспансеру в Лубнах, перебував і міліціонер. Саме його той п’яниця, виходячи з карети вже на подвір’ї диспансеру, штрикнув ножем у живіт...

Покарали... амністією

Згаданими випадками не вичерпується перелік кривд, яких зазнали медики Полтавщини у 2013 році тільки за офіційною кримінальною статистикою. Якщо додати до цього не реєстровані право-охоронцями погрози, словесні образи (подекуди — зі штурханами) та іншими схожими «компліментами», то цей реєстр нагадуватиме вже не кримінальні — фронтові зведення.

Очевидним видається необхідність покарання кривдників. І як їх карають? Більш як через 7 місяців після згаданого жорстокого побиття в дитячій лікарні Кременчука тамтешній районний суд узагалі закрив кримінальну справу за амністією. Татусь, який напав на медсестру та лікаря міської дитячої лікарні в Полтаві, також нещодавно за рішенням суду відбувся штрафом у розмірі 850 гривень.

Після того інциденту лікарня встановила «тривожну» кнопку й уклала угоду з охоронною фірмою. «Бійці останньої тепер приїздять до нас на виклик за 3—5 хвилин, — каже головний лікар медзакладу Лариса Савченко — Такі виклики вже були й реально запобігали загостренню конфліктів».

У першій клінічній лікарні обласного центру, де розташована міська травматологія (саме сюди нерідко потрапляють учасники п’яних чи суто кримінальних розбірок), і «тривожна» кнопка, і професійний охоронець біля неї, котрий чергує цілодобово, з’явилися набагато раніше. За потреби черговий викликає колег, здатних протистояти навіть кримінальникам. Є тут і камера відеоспостереження. Тож, за словами головлікаря Ганни Селькіної, якихось серйозних НП останніми роками не ставалося. У, так би мовити, «спокійніших» медзакладах Полтави охоронці зазвичай чергують тільки вночі. Водночас, як повідомив «Голосу України» директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак, пристрої для передачі сигналів тривоги вже встановили в більшості лікарень. Їх також оснастять засобами відеоспостереження, збільшать кількість фахових охоронців.

Найближчим часом на Полтавщині всі карети «швидкої» обладнають навігаційними GPS-трекерами. До того ж для сигналізації про небезпеку їхні екіпажі матимуть спеціальні брелоки. Достатньо натиснути на такий брелок чи кнопку мобільного телефону — і  на місці НП за лічені хвилини повинна з’явитися найближча група реагування Державної служби охорони. Заговорили й про реальне озброєння медиків електричними шокувальними пристроями, газовими балончиками та навіть пістолетами травматичної дії. Однак люди в білих халатах не в захваті від такого розв’язання проблеми. На думку більшості з них, охороною все-таки мають займатися професіонали, котрі прибуватимуть на допомогу без зволікань.

А от обов’язкове професійне страхування здоров’я та життя не лише тих, хто працює на «швидкій» (останні мають такий «привілей» тільки з урахуванням специфіки роботи «на колесах»), стало б цілком доречним. Як і законодавче посилення відповідальності за напади на медиків...

«Пігулки», які варто чітко прописати

Згадана різанина в Запоріжжі спонукала голову Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяну Бахтеєву разом із десятьма колегами-депутатами внести до парламенту 18 червня 2013 року проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про екстрену медичну допомогу» щодо захисту працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги від протиправних посягань». У ньому пропонується дозволити медикам «швидкої» під час виконання службових обов’язків «застосовувати до осіб, які здійснюють протиправне посягання на їхні життя чи здоров’я на місці події, заходи фізичного впливу та спеціальні засоби». Таке формулювання викликало істотні зауваження фахівців Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Стосуються вони переважно необхідності узгодити фактичне делегування людям у білих халатах функцій професійних охоронців із реаліями. Надто за умов, коли до спецзасобів, згідно з іншими профільними законами, належать і наручники, і гумові кийки, і бронежилети та захисні каски, а правомірний «фізичний вплив» насправді можуть застосовувати ті, кого добирають у відповідні служби ще й за фізичними параметрами та навчають прийомів рукопашного бою... Сподіватимемося, після усунення спірних моментів законопроекту, його все-таки приймуть у парламенті вже найближчим часом.

Полтава.

Біля кожної «швидкої» міліціонера не поставиш...

 

Фото автора.