На урочистості до міста прибули представники 37 держав і 15 міст України, зокрема делегації міст-побратимів зі США, Китаю, Японії, Польщі, Кіпру.

Хоча широко, з розмахом, чисто по-одеському місто почало відзначати іменини за кілька днів до дня народження. Після дворічної реставрації відкрилася Воронцовська колонада, побудована в 1834-му відомим італійським архітектором Францом Боффо на замовлення генерал-губернатора міста Михайла Семеновича Воронцова. Їй повернули первісний вигляд. Згідно зі звітом технічного нагляду автентичність після проведення реставраційних робіт становить 96%. Також проведено благоустрій території: виконано гранітне мощення, облаштовано нову систему освітлення з підсвічуванням.

Але яке свято без веселощів, пісень і танців, музики й фестивалів. Розважальну програму до дня народження міста організували таким чином, що нудно не було не тільки в центрі Одеси, а й у Приморському, Київському, Малиновському та Суворовському районах міста.

На Приморському бульварі відбувся фестиваль декоративно-прикладного мистецтва, де можна було подивитися й купити вироби ручної роботи, а також навчитися робити їх самостійно. Викладачі творчих гуртків і їх вихованці провели майстер-класи з виготовлення біжутерії, виробів у техніці орігамі, акварельного малюнка, випалювання по тканині, вишивки й плетіння бісером.

На Алеї Зірок — на вулиці Ланжеронівській — «запалили» кілька нових «світил», які складуть компанію таким видатним одеситам, як, наприклад, Михайло Жванецький або Кіра Муратова. Ще одним своєрідним перформансом стане культурологічний проект «Весілля в одеському дворику».

У День міста відбувся й фестиваль «Руде місто». На святі вибрали короля й королеву — вони й очолили колону, яка вирушила в Міськсад. У Літньому саду гості свята брали участь у конкурсах, їли морозиво й сміялися над веселими репризами.

Завершальною й найграндіознішою подією 2 вересня, звичайно, став гала-концерт на Потьомкінських сходах. Цього року на головній сцені свята виступили одесити — фіналісти популярного вокального ТБ-проекту, заснованого Владом Троїцьким (художній керівник гуртів DakhaBrakha і Dakh Daughters), рейв-бенд «ЦеШо», гурт «Скрябін» (співає Юрій «Юркеш» Юрченко) і поп-виконавець Арсен Мірзоян.

Хедлайнером шоу на Потьомкінських став італійський співак Алессандро Сафіна, який, за словами організаторів, раніше вже виступав у місті й завоював симпатії городян. Фінальним акордом Дня міста став масштабний феєрверк із 100 залпів.

Фото із сайту «Пушкинская».