31 серпня — 1 вересня відбувся перший офіційний візит до Варшави Президента України Володимира Зеленського з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни. На меморіальні заходи главу нашої держави запросили серед 40 інших представників держав.

Як повідомлялося раніше, у Варшаві планувалася зустріч В. Зеленського й Д. Трампа. Однак 30 серпня американський Президент скасував запланований візит до Польщі, щоб контролювати ситуацію в країні у зв’язку з наближенням до Флориди урагану 
«Доріан».

Віце-президент США Майк Пенс, який прибув до столиці Польщі, передав Президенту України Володимиру Зеленському поздоровлення з успішним початком роботи на посаді глави держави від Президента США Дональда Трампа. 

«Я хочу вас привітати. Дуже приємно з вами познайомитися. А також привітати вас із дуже сильним стартом як Президента України від Президента Дональда Трампа», — заявив М. Пенс під час зустрічі із Зеленським у Варшаві 1 вересня в рамках участі в меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни.

«Між США і Україною надзвичайно сильні відносини, і ми завжди підтримуємо й стоїмо пліч-о-пліч із народом України. Це почалося ще з 2014 року, з цього часу ми підтримуємо територіальну цілісність України й народу України. Ми й надалі продовжуватимемо підтримувати народ України, зокрема, з питань безпеки й територіальної цілісності, включаючи й Крим», — сказав М. Пенс.

У свою чергу Президент України подякував своєму американському колезі: «Я хочу подякувати Президенту Трампу, передати йому подяку, що він привітав мене з перемогою», — зазначив 
В. Зеленський. 

У ході зустрічі він також заявив, що протягом першого року його президентства в Україні буде запущено всі головні реформи. «Не хочеться чекати п’ять років. Ми хочемо запустити всі головні реформи, на які очікує суспільство, протягом найближчого року», — наголосив український лідер.

Зі свого боку, радник Президента США з нацбезпеки Джон Болтон за підсумками зустрічі Віце-президента США Майка Пенса й Президента України Володимира Зеленського заявив, що США продовжать допомагати народу України в захисті його безпеки й територіальної цілісності. Про це він 2 вересня написав у своєму мікроблозі в Twitter. «Радий бути в Польщі з Віце-президентом. Під час його зустрічі з Президентом Зеленським послання Віце-президента не могло бути яснішим: США виступали й виступатимуть разом із народом України за безпеку й територіальну цілісність», — зазначив Д. Болтон.

Вл. інф.

***

Після офіційної церемонії зустрічі у Президентському палаці відбулися переговори В. Зеленського з його польським візаві Анджеєм Дудою у форматі «тет-а-тет» та делегацій під головуванням президентів. Як повідомили глави держав на спільній прес-конференції, у центрі обговорення були, зокрема, питання територіальної цілісності України, двостороннього торговельного обміну, енергетичної безпеки та співпраці в цій сфері, інфраструктурного розвитку і співробітництва в транспортній галузі, міжлюдських контактів, а також «історичні питання», що вже не перший рік ятрять загалом благополучну картину співпраці на лінії Київ—Варшава та залишалися головним каменем спотикання у двосторонньому діалозі.

Анджей Дуда запевнив українського гостя у продовженні підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України з боку Польщі: «Україна мусить повернутися до територіальної цілісності, яку мала до 2014 року. Ми називаємо речі своїми іменами — нині українські території окуповані». Польський Президент також наголосив, що позиція офіційної Варшави щодо Росії у цьому контексті однозначна: «Ми вважаємо, що політика санкцій має бути продовжена, бо це найбільш мирний спосіб змусити, щоб держава дотримувалася стандартів міжнародного права. Наголошую, що сьогодні ці стандарти порушуються. Ми тут завжди стоятимемо пліч-о-пліч з Україною, бо вона повинна повернути свою територіальну цілісність».

Враховуючи, що Польща вже нині є другим найбільшим торговельним партнером України у ЄС, сторони домовилися шукати шляхів використання потенціалу цієї співпраці, чому сприятиме робота Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Президенти одностайні стосовно того, що «Північний потік-2» є неприйнятним і несе загрози для всієї Європи». Тож важливим предметом обговорення у цьому контексті стало питання диверсифікації джерел енергопостачання та енергетичної співпраці, зокрема у трикутнику Польща — США — Україна. Відбулося підписання меморандуму про тристоронню співпрацю, який передбачає налагодження поставок американського зрідженого газу через Польщу в Україну, для чого має бути побудовано спеціалізований інтерконнектор, який об’єднає газотранспортні системи України та ЄС.

Сторони звернули увагу на проблему з транспортними ліцензіями, необхідними українським перевізникам, та необхідність покращення роботи пунктів пропуску на україно-польському кордоні. Президент Польщі повідомив, що обговорюватиме зі своїми міністрами створення нових пунктів перетину кордону з Україною.

Що стосується «історичного блоку» питань, то лідери домовились оновити та перезавантажити спільну робочу групу, яка працюватиме під патронатом обох президентів. Щоб темні плями історії не завадили будувати нашим народам спільне світле майбутнє, 

В. Зеленський заявив про готовність «розблокувати отримання дозволів для проведення пошукових робіт в Україні», натомість польська сторона має «опоряджувати українські місця пам’яті в Польщі». В цьому контексті Президент України запропонував своєму польському колезі ідею спорудження на кордоні України та Польщі спільного меморіалу примирення. Анджей Дуда наголосив, що «скасування запровадження попередньою українською владою мораторію на проведення поляками ексгумаційних робіт» має нині для поляків «фундаментальне значення», оскільки «відкриє можливість подальших заходів, які ми будемо реалізовувати в цьому напрямку». На це від українського візаві отримав відповідь, що цим питанням займуться в новосформованому уряді.

З Головою Ради міністрів Республіки Польща Матеушем Моравецьким В. Зеленський обговорив подальший розвиток дво-
сторонніх торговельно-економічних відносин, співпрацю у промисловій, енергетичній галузях і можливість посилення прикордонного співробітництва, а в цьому контексті також підвищення ефективності роботи пунктів пропуску на кордоні двох країн.

Глава Української держави запросив Польщу до участі в інвестиційних проектах з відновлення інфраструктури Донбасу. 

У ході зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Станіславом Карчевським наголошувалося на необхідності активізації міжпарламентського діалогу.
Увечері першого дня візиту Володимир Зеленський провів зустріч у форматі ділової вечері з представниками українського та польського бізнесу, інвесторами, котрі працюють на ринках обох країн.

У неділю глава нашої держави взяв участь у меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни та приєднався до церемонії покладання вінка до могили Невідомого солдата.

Завдяки міжнародному контекстові візиту Президент України мав змогу провести низку двосторонніх переговорів, зокрема, з Президентом Грузії Саломе Зурабішвілі та Президентом Литви Гітанасом Науседою, Прем’єр-міністром Королівства Бельгія Шарлем Мішелем.