Як інформував «Голос України», занепокоєння Сполучених Штатів викликав намір китайської Skyrizon і Xinwei Group  придбати більш як 50 відсотків акцій заводу «Мотор Січ», що передбачає також передачу технологій, зокрема й військових. У Києві Болтон говорив про проблеми у відносинах з китайською стороною.

«Успіхи розвитку Китаю були досягнуті лише завдяки китайському народу, — заявив посол. —  Китай розвиває свої сучасні технології, ми розгортаємо співпрацю з іншими країнами, і з Україною. І ця співпраця відбувається тільки в рамках дотримання прав інтелектуальної власності. 

На запитання журналістів: «Кому на цей момент належать більш як 50 відсотків акцій заводу «Мотор Січ»?» посол КНР відповів, що не володіє такою інформацією, оскільки це комерційне питання. А зацікавленість уряду в цій справі пояснюється тим, що

Пекін хоче бути впевненим, що китайські підприємці в інших країнах працюють в ринкових умовах, а китайські інвестиції є належно захищені.

Серед питань, які цікавили журналістів, було також припущення, що в разі, якщо китайська сторона отримає доступ до українських військових технологій, їх можуть передати Росії, з якою у Китаю немає обмежень у торгівлі. На думку посла, «це необґрунтовані домисли». Він запевнив, що Китай дотримується правил захисту інтелектуальної власності.

Вл. інф.