Чимало болгар похилого віку влітку з ностальгією згадували соціалістичний період, коли ринки й магазини було буквально завалено свіжими овочами й фруктами за дуже доступною ціною. Крім цього, Болгарія за такими само доступними цінами продавала свою продукцію іншим країнам. А зараз «рідні» помідори, огірки, морква, яблука й груші з незрозумілих для всіх смертних причин стали зникати з прилавків.

На етикетках помідорів і огірків як країна-виробник дедалі частіше вказані Туреччина, Греція чи Македонія, а на цінниках яблук і груш, крім них, з’явилася ще й Польща. Лише знаменитий болгарський перець різних сортів поки що не поступається пальмою першості імпортним «побратимам». Але ціни на нього в магазинах наприкінці серпня були  дуже високі — по 2,49 лева за кілограм (1,25 євро). Втім, огірки також не дешевшають: кілограм корнішонів — 2 леви (1 євро). Трохи доступнішими стали помідори й баклажани. Але з цінами часів соціалізму їх не порівняти.

Голова ради Національної спілки садівників Болгарії Маріана Мілтенова в ефірі Болгарського національного радіо підтвердила, що цього року з більшості прилавків магазинів і ринків країни продається майже 80 відсотків імпортних овочів та фруктів. На її думку, причина в поганих погодних умовах — весняні заморозки, літні зливи з великим градом знищили значну частину врожаю, і фермери зазнали через це величезних збитків. Вони очікували від уряду запровадження адекватних заходів компенсації, але так і залишилися ні з чим. До того ж болгарські городники й садівники, на відміну від тваринників, не одержують від держави жодних субсидій. Тому в них і виникає питання: «Чи варто взагалі займатися вирощуванням овочів і фруктів, якщо це приносить самі лише збитки. А держава не може убезпечити їхні поля хоча б від граду?»

Пані Мілтенова висловила загальну думку всіх фермерів, що працюють у цій галузі: уряд повинен терміново змінити національну політику стосовно виробництва овочів і фруктів та людей, що займаються цим, інакше рідне овочівництво й садівництво остаточно занапастять, і відродити їх буде ще складніше й дорожче. «Уряду необхідно вже зараз звернути увагу на проблему з нестачею працівників. Переглянути фінансування цієї галузі, впритул зайнятися проблемами зрошення, встановити строгий контроль над імпортом овочів і фруктів. І лише тоді в людей з’явиться надія на зміну співвідношення між болгарською і ввезеною продукцією на користь першої», — вважає Маріана Мілтенова.